Determinatiecafé Oostvaardersplassen

Foto: Nationaal Park Nieuw Land

Op de Marker Wadden wordt sinds 2019 insectenonderzoek gedaan. De Marker Wadden zijn onderdeel van Nationaal Park NIeuw Land. Het insectenonderzoek wordt gedaan met behulp van zogenoemde malaisevallen, een soort tentjes.

Insectenonderzoek
Bij het onderzoek wordt onder meer de biomassa aan insecten gemeten en tevens vastgelegd welke soorten zich op het nieuwe eiland gevestigd hebben. Voor de stand van de natuur zijn insecten een goede graadmeter. Zo zijn er heel veel soorten, waaronder echte specialisten.

Dit soort specialisten zijn behoorlijk kwetsbaar voor veranderingen in de omgeving. Met een malaiseval kan men een monster nemen van de op die locatie voorkomende vliegende insecten. Zo wordt gemeten welke nieuwe soorten zich gevestigd hebben of welke soorten zijn verdwenen.

Determinatiecafé
De KNNV-werkgroep Natuurcafé Lelystad organiseert determinatiecafés in het Veldstation van Staatsbosbeheer in Lelystad. Hier kan men als vrijwilliger helpen bij het uitsplitsen van de vangsten en het verder op naam zetten van de soorten insecten.

Er staan 4 vaste malaisevallen op de Marker Wadden. Makkelijke en algemene soorten kunnen direct gedetermineerd worden. In eerste instantie wordt het materiaal uitgesplitst op families. Moeilijkere soorten worden doorgestuurd naar specialisten op het gebied van determinatie.

Bijeenkomst
Vrijdag 3 februari gaat men weer verder met het uitsplitsen van het malaisemateriaal van de Marker Wadden. Het begin is om 20.00 uur in het Veldstation aan de Kitsweg. Als iemand mee wilt doen, dan kan men zich aanmelden via [email protected] of de agenda van Staatsbosbeheer.

Natuurcafé Lelystad heeft gemeld dat de gemeente Lelystad bezig is met het opstellen van een agenda natuur en tevens met de groen blauwe dooradering van Lelystad voor de Omgevingsvisie.

Tijdens het Natuurcafé van 17 februari wordt hier naar gekeken, onder meer wat is belangrijk, voor welke soorten en wat moet beschermd worden. De organisatie van Natuurcafé heeft hiervoor de input van de inwoners nodig. Daarom wordt iedereen uitgenodigd die mee willen denken, om langs te komen.

(Bronnen: Staatsbosbeheer, Natuurcafé Lelystad, Nieuwsbrief Natuurcafé Lelystad, lelystad.nieuws.nl) )

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen