Thema-avond (Verborgen) Armoede

Foto: Gemeente Lelystad

Op dinsdag 24 januari organiseerde de Gemeenteraad met het Leger des Heils een thema-avond over (Verborgen) Armoede in Lelystad. De raadsleden Dreesman en Schrijver openden de avond. Ze gaven een toelichting op de factsheet  waar de situatie rondom armoede in Lelystad wordt omschreven.

Inleiding
Wat is armoede nu precies? Na de toelichting van de raadsleden kregen alle organisaties de mogelijkheid om zich kort voor te stellen. Deze avond was vooral bedoeld om in beeld te krijgen wat er allemaal is aan hulpverlening in Lelystad. De lijst van aanwezigen is hier terug te vinden.

Kernvragen
Tijdens het tweede gedeelte van de avond konden inwoners en organisaties 6 kernvragen beantwoorden. Dit is bedoeld om de gemeenteraad meer inzicht te geven waar de behoefte in Lelystad ligt waar het gaat om (verborgen) armoede. Deze vragen waren:

  1. Kun je aangeven welke hulpvraag jij of iemand met (verborgen) armoede het meeste heeft?
  2. Welke hulpvraag komt bij jou/jullie het meeste voor?
  3. Hoe ervaar je de samenwerking / hulp en wat gaat er goed of kan er beter?
  4. Welk concreet voorstel heb je om de samenwerking rondom (verborgen) armoede te verbeteren?
  5. Hoe kunnen we inwoners met (verborgen) armoede beter informeren / bereiken?
  6. Wat verwacht je rondom dit thema van de Gemeenteraad?

Klik hier voor een algemeen beeld van de antwoorden . Samen met de aanwezigen werd dieper ingegaan op de antwoorden. Ook was een inwoner aan het woord met zijn verhaal over armoede.

Afsluiting en vervolg
De gemeenteraad is onder de indruk van de vele instanties die er zijn in Lelystad om te helpen bij armoede. Het was ook goed om te zien dat deze instanties elkaar vanavond spraken. Tot slot werd het Leger des Heils bedankt voor de gastvrije ontvangst in de huiskamer aan de Jol.

Van deze avond wordt, naast dit korte verslag, ook een advertentie geplaatst in de Flevopost en op de Social Media @raadvanlelystad (Facebook, Twitter en Instagram). Deze advertentie wordt op 8 februari verspreid. Hierin vermeldt de Gemeenteraad alle hulpverlenende instanties, zodat de inwoners goed geïnformeerd zijn.

Eerste hulp bij armoede?
Armoede is een zgn. ‘taboe’-onderwerp. Mensen met financiële problemen, armoede, schulden hangen dit niet aan de grote klok. Er heerst schaamte. We moeten er naar toe dat armoede niet iets is om je voor te schamen. Het kan ons allemaal overkomen! Er mee rond blijven lopen maakt de problemen vaak erger. Zoek hulp!

Tijdens deze avond is duidelijk geworden dat de startloketten om hulp te vragen de stichting IDO   en MDF  zijn. Kijk op de websites van deze organisaties of zij iets voor je kunnen betekenen.

(Bron: Gemeenteraad Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen