Zeearend voelt zich steeds beter thuis in Nederland

Foto: Staatsbosbeheer

De zeearend, een van de grootste roofvogels van Europa, voelt zich steeds beter thuis in Nederland. Dat is onder meer te merken in het feit dat het aantal zeearenden de afgelopen 5 jaar is verdubbeld. Staatsbosbeheer verwacht dat die groei zich wel eens kan doorzetten.

Makkelijk te herkennen
Het doorzetten van de groei hangt onder meer samen met zaken als te zorgen voor grote natuurgebieden met voldoende rust en slim om te gaan met windturbines. De zeearend is makkelijk te herkennen met een spanwijdte tot 2,4 meter, een trage vleugelslag, een ver uitstekende kop en een waaiervormige staart.

Dit alles brengt met zich mee dat dagelijks vogelaars aan te treffen zijn in de vogelkijkhutten in de Oostvaardersplassen. In 2006 broedde een zeearendpaar weer in 2006 in dit gebied. Momenteel broeden zo’n 30 paar zeearenden in Nederland.

Oostvaardersplassen
De zeearend heeft zich als eerste in de Oostvaardersplassen gesetteld. Dit kwam natuurlijk om de uitgestrektheid, veel water, de rust en de grote populatie dieren. De toename komt zeker ook doordat er nu grotere stukken aaneengesloten natuur hebben.

In het gebied zijn ook delen die niet toegankelijk zijn voor publiek. Naast de eerder genoemde voordelen, maakt de grote hoeveelheden ganzen en vissen Nederland tot een goed leefgebied. Maar de Oostvaardersplassen is niet meer de enige plek waar deze dieren broeden.

Belangrijke schakel
De zeearend hoort thuis in de Nederlandse waterrijke natuur. Ondanks de naam houden ze ook van grote natuurgebieden met zoet water. Net als andere roofdieren, vormt de zeearend een belangrijke schakel in een goed functionerend ecosysteem.

Op het menu staan vooral ganzen, meerkoeten, eenden, vissen, maar ook een haas of een muskusrat willen ze best nuttigen. Daarnaast eet de zeearend aas. De zeearend heeft behoefte aan rust en broeden alleen op rustige plaatsen.

Problemen voor de populatie
De zeearenden vliegen bijvoorbeeld van de Oostvaardersplassen naar de Veluwerandmeren en dwars door het grootste windmolenpark op land. Deze turbines kunnen gevaarlijk zijn, echter er zijn turbines met een sensor. Zo kan de turbine stoppen als een grote vogel aan komt vliegen.

Daarnaast zou het mogelijk kunnen zijn dat zeearenden sterven aan vogelgriep. Van de 30 kuikens van het voorjaar 2022 zijn er 8 overleden. Van deze 8 zouden er 4 zijn overleden aan vogelgriep, die mogelijk overgebracht zijn door het voeren van met vogelgriep besmette meerkoet, eend of gans door de ouderdieren.

(Bronnen: Nieuwsbrief Staatsbosbeheer, Staatsbosbeheer)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen