Gemeente start proef met handhaving in Warande

DCIM100MEDIADJI_0016.JPG
DCIM100MEDIADJI_0016.JPG
Foto: Gemeente Lelystad

Lelystad groeit en wil in 2040 dé stad zijn voor 100.000+ inwoners. Een fijne stad waar je kunt wonen en leven, midden in de natuur, centraal in Nederland. Om te groeien is het ook nodig dat er woningen worden gebouwd. Zodat iedereen die dat wil, kan blijven wonen in onze stad. Lelystad bouwt ook verder in Warande.

Om ervoor te zorgen dat iedereen fijn woont is het belangrijk dat bewoners de regels en afspraken kennen en deze naleven. Daarom heeft het college op 6 december 2022 ingestemd met de proef ‘Handhaving Warande 1e deelgebied’. Half januari 2023 starten medewerkers van team Handhaving in deelplan 1 om de situatie in Warande in beeld te brengen en waar nodig te handhaven. Daarna volgt deelplan 2 en later na de bebouwing deelplan 3.

Aanleiding voor de proef
De afgelopen jaren is het aantal woningen in Warande fors gegroeid. Bij een wijk in ontwikkeling, zoals Warande, is het belangrijk om regels op te stellen, deze bekend te maken en – als bewoner – na te leven. Niet iedereen gaat hier op dezelfde manier mee om. De laatste tijd krijgt de gemeente steeds meer meldingen van bewoners met het verzoek om iets te doen aan de manier van parkeren in Warande.

Ook kiezen sommige bewoners ervoor om hun parkeerplaats op eigen terrein weg te halen en gaat niet iedereen hetzelfde om met erfafscheidingen, zoals hagen en hekwerken. Om de kwaliteit in Warande te behouden is het belangrijk dat iedereen zich aan de afspraken houdt

De vragen en gevolgen van keuzes in beeld
Het opheffen van parkeerplaatsen op eigen terrein bijvoorbeeld, zorgt voor een tekort aan parkeerplaatsen in het openbaar gebied. Want, bewoners moeten alsnog de auto ergens in de wijk parkeren. Vaak vragen bewoners die hun parkeerplaats hebben weggehaald later extra parkeerplaatsen in de wijk aan.

Als de gemeente hiermee akkoord gaat, wordt er groen weggehaald om een parkeerplaats aan te leggen. Minder struiken en bomen geven uiteindelijk een andere uitstraling en beeldkwaliteit. Ook kost het aanleggen van de parkeerplaats extra geld, ook voor onderhoud op de langere termijn.

Meer informatie op de site van de gemeente

(Bron: Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen