Enquête Ziekenhuiszorg St Jansdal

St Jansdal Ziekenhuis Lelystad
St Jansdal Ziekenhuis Lelystad
Foto: Stichting BZL

Eind november van het vorig jaar kwam het document ‘Publiekssamenvatting Enquête Ziekenhuiszorg St Jansdal 55 jaar en ouder Dronten en Lelystad’ naar buiten. De opdrachtgever was de Stichting Behoud Ziekenhuiszorg Lelystad, waarbij het onderzoek is uitgevoerd door KiekendiefPerspectief.

KiekendiefPerspectief
KiekendiefPerspectief is een onafhankelijke marktonderzoek- en adviesbureau in Lelystad. De focus van de onderzoeken liggen op de provincie Flevoland met de daarbij horende zes gemeenten Lelystad, Almere, Dronten, Noordoostpolder, Urk, Zeewolde.

Het adviesbureau levert haar diensten aan de overheden, het bedrijfsleven en aan maatschappelijke instellingen. Het bureau wordt ingehuurd op uurbasis en projectbasis. De werkzaamheden kunnen op het kantoor en op locatie worden uitgevoerd.

Stichting Behoud Ziekenhuiszorg Lelystad
De Stichting Behoud Ziekenhuiszorg Lelystad (BZL) is de voortzetting van de stichting Actie Behoud Ziekenhuis Lelystad. De laatste stichting was opgericht na het plotselinge faillissement van MC Zuiderzee Ziekenhuizen.

BZL geeft aan dat het St Jansdal voortvarend de zorg heeft overgenomen. Daarnaast heeft BZL in de afgelopen jaren een flink netwerk van contacten opgebouwd. Middels het netwerk gaat BZL de belangen van de inwoners van Oostelijk Flevoland behartigen.

Enquête
Voorjaar 2020 heeft BZL een enquête over het onderwerp Ziekenhuis onder de bevolking van Lelystad laten uitvoeren. Het vervolg was een enquête met een aantal vragen over het Ziekenhuiszorg St Jansdal. De vragen zijn voorgelegd aan inwoners van Lelystad en Dronten van 55 jaar en ouder.

Aan het onderzoek hebben 403 inwoners van Dronten van 55 jaar en ouder meegedaan en 404 uit Lelystad. Volgens de gegevens is dit wetenschappelijk verantwoord. Daarom kunnen er uitspraken worden gedaan over de inwoners van Lelystad en Dronten, ouder dan 55 jaar.

Enkele resultaten
In Lelystad kan men terecht voor verschillende specialismen, waarbij KNO, Dermatologie en Cardiologie de meest bekende zijn. Ze hebben een bekendheid van minder dan 50 procent. Over het algemeen geldt dat de specialismen beter bekend zijn bij Lelystedelingen dan bij Drontenaren.

Bijna 25 procent van de Drontenaren geven aan dat ze van geen van de genoemde specialismen weten dat ze in Lelystad gevonden kunnen worden. Voor de inwoners van Lelystad is dat 16 procent. De meeste informatie over de voorzieningen komen van de huis-aan-huis krant.

Op enige afstand gevolgd, komt dan de site van St Jansdal, de huisarts of gezondheidscentra en internet algemeen. Bijna twee derde is (zeer) tevreden over de telefonische bereikbaarheid van het ziekenhuis, een derde heeft een neutrale mening en een zeer klein gedeelte is (zeer) ontevreden.

(Bronnen: KiekendiefPerspectief, Behoud Ziekenhuiszorg Lelystad, Radio Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen