De Kubus bestaat in 2023 40 jaar

Foto: Kubus Lelystad

In 2023 zal het gebouw De Kubus en haar prachtige theater 40 jaar bestaan. Het gebouw is ontworpen door architect Wim Davidse en kenmerkt zich door de geschakelde en gestapelde identieke elementen.

Lelystadse historie
Rond de kern van het gebouw bevindt zich de theaterzaal met 275 zitplaatsen. In het theater vinden (amateur) voorstellingen en bijeenkomsten plaats. Tot voor kort werden er ook concerten georganiseerd.

Het college van Burgemeester en Wethouders hebben besloten om het gebouw van De Kubus aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dit was in het najaar reeds afgesproken. Op deze manier blijft het gebouw een onderdeel van de geschiedenis van Lelystad.

Kenmerkend voor de stad
Het gebouw aan de Agorabaan is een karakteristiek pand – een gemeentelijk monument – met een centrale ligging. Daarom is het dé perfecte uitvalsbasis voor kunsteducatie en amateurkunst.

Het gebouw heeft tientallen studio’s, lesruimtes en een moderne theaterzaal. Volgens het college is het een symbool van de doelstelling van na de oorlog om een brede laag van de bevolking kennis te laten maken met kunst en cultuur.

Het is een open en laagdrempelig gebouw voor iedereen van Lelystad en daarbuiten. Daardoor is het kenmerkend voor Lelystad. Tevens is het een belangrijk onderdeel in het oeuvre van Wim Davidse. Het is een gebouw van de structuralistische bouwstijl.

(Bronnen: De Kubus Lelystad, Radio Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen