Welzijn op Recept in de gemeente Lelystad

Foto: Welzijn Lelystad

Door vervelende omstandigheden of een ingrijpende gebeurtenis kan het wel eens voorkomen, dat men lichamelijke klachten heeft. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat men helemaal niet lekker in zijn of haar vel zit.

Klachten: naar huisarts
Normaal gesproken gaat men met de klachten naar de huisarts. Het team buurtwerkers van Welzijn Lelystad werkt samen met de huisartsen om samen te zoeken naar een oplossing. Samen te onderzoeken of de problemen op te lossen zijn zonder gebruik van medicijnen.

De buurtwerker gaat samen met de persoon aan de slag om te kijken wat nodig is om te kijken hoe de persoon weer snel in zijn vel kan komen te zitten. Dit wordt genoemd Welzijn op Recept. Dit systeem is voor alle inwoners van Lelystad.

Welzijnscoach
Nu kan de huisarts de persoon doorsturen, maar men kan ook zelf contact opnemen. Middels een persoonlijk gesprek wordt gekeken wat men fijn vindt, om te gaan doen. Men wordt op weg geholpen, waarbij de medewerker een tijdje meeloopt.

Welzijn op Recept betekent een nauwe samenwerking binnen zorg en welzijn. Hierbij is het doel dat alles wordt ingezet voor passende zorg aan de inwoners. Niet zomaar een pil voorschrijven, maar gewoon het inzetten van een welzijnscoach.

Start van project
De huisartsen wisten dat er veel aanbod was aan organisaties in het sociale domein, maar men wilde een aanspreekpunt. Dat is een welzijnscoach geworden bij Welzijn Lelystad. Die kende veel antwoorden op vraagstukken waar de huisartsen op vastliepen.

Een welzijnscoach komt in actie als er een hulpvraag is bij een bewoner die niet weet waar een passende activiteit of hulpaanbod te vinden is. Middels vraag-verhelderende gesprekken worden de vraag en wensen van de bewoner in kaart gebracht.

Positieve Gezondheid
Tevens wordt er gewerkt vanuit de Positieve Gezondheid. De welzijnscoach is een soort wegwijzer naar passend aanbod in de wijk. Tevens kan de huisarts gebruik maken van de kennis van de sociale kaart van de welzijnscoach.

De meerwaarde van Welzijn op Recept is om bij de inwoner met psychosociale klachten het welbevinden en de eigen regie te vergroten. De wegwijzer heeft tot doel voor de bewoner om deel te kunnen nemen, zingeving te vergroten, ergens bij te horen en weten waar men terecht kan. Zo weet de bewoner de weg naar het wijkcentrum te vinden en het activiteitenaanbod.

(Bron: Welzijn Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen