Écht luisteren vermindert gevoelens van eenzaamheid

Foto: De Luisterlijn

In september werd er door de Luisterlijn opnieuw een grote luistercampagne gestart. Uit cijfers van het RIVM bleek dat de helft van de volwassenen zich eenzaam voelt. Daarnaast neemt het percentage eenzamen nog altijd toe. In de Week tegen Eenzaamheid werd een grote luistercampagne gestart.

Luistercampagne
In de Week tegen Eenzaamheid konden reizigers en voorbijgangers op verschillende NS-stations de ‘kunst van het luisteren’ ervaren. Zo werden op zondag 2 en maandag 3 oktober op Utrecht Centraal mensen met elkaar in contact gebracht.

Dit gebeurde door de Luisterlijn, samen met Go mingle, NS en ProRail. De opzet was om beter te leren luisteren. Daarnaast liet de Luisterlijn op diverse stations klinken hoe eenzaamheid klinkt. Er werden tips gegeven over echt luisteren en eenzaamheid bespreekbaar te maken.

De Luisterlijn
De Luisterlijn is er dag en nacht, het hele jaar door of het nu in de holst van de nacht is of in de vroege ochtend of op een feestdag. De Luisterlijn is bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.

Dit kan per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Het luisteren wordt mogelijk gemaakt door ruim 1.500 vrijwilligers. Deze vrijwilligers worden daarvoor getraind en begeleid door deskundige beroepskrachten.

Locatie Lelystad
Ook Lelystad heeft een locatie. En juist op een van de laatste dagen van het jaar vraagt de Luisterlijn in Lelystad aandacht voor eenzaamheid. De Luisterlijn zal op donderdag 29 december van 11.00 tot 14.00 bij AH aan De Voorhof aanwezig zijn.

Men kan langskomen voor een gesprek, voor tips om eenzaamheid bespreekbaar te maken en zeker ook voor een luisterend oor. Men wil mensen stimuleren om écht te luisteren en om signalen van eenzaamheid te herkennen. Op 29 december kan men de kunst van écht luisteren ervaren en horen hoe eenzaamheid klinkt.

(Bronnen: De Luisterlijn, FlevoPost) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen