Teveel legaal vuurwerk is ook strafbaar

Foto: Wijkagent Boswijk

Ondertussen begint het bij iedereen door te dringen dat het kopen, verkopen en in bezit hebben van illegaal vuurwerk strafbaar is. Daarbij komt dan nog dat het afsteken van het vuurwerk best gevaarlijk is. Maar let op: meer dan 25 kg legaal vuurwerk in bezit hebben, is óók strafbaar. En daar is een inwoner van Lelystad deze week achter gekomen.

Verzameling legaal vuurwerk
De regels van de gemeente geven aan dat de verkoop (lees: kopen en verkopen) van vuurwerk pas de laatste 3 dagen van het jaar mag plaatsvinden. Hierbij is het afsteken van het vuurwerk toegestaan in de periode van 31 december, 18.00 uur, tot 1 januari, 02.00 uur.

Maar het is algemeen bekend dat er al vroegtijdig vuurwerk wordt afgestoken, zelfs gebeurt dit al weken. En dit veroorzaakt overlast. De politie treedt op tegen de verkoop van illegaal vuurwerk en het in bezit hebben en afsteken hiervan.

Teveel legaal vuurwerk
Wijkagent Jurion Veenstra heeft deze week gemeld dat de politie veelvuldig optreedt bij vuurwerk gerelateerde incidenten. Middels een onderzoek in een ander deel van Nederland, is informatie gekomen dat er op een aantal plaatsen in Lelystad vuurwerk zou liggen.

Bij onderzoek werd bij een van de adressen 53 kilo consumentenvuurwerk aangetroffen. Het was legaal, maar teveel, daar een consument maximaal 25 kg aan vuurwerk in bezit mag hebben. Het vuurwerk is in beslag genomen en de bewoner kreeg een proces verbaal.

Nadelige gevolgen
Dat tegen de bewoner een proces-verbaal is opgemaakt, kan nog een staartje krijgen. In eerste instantie moet de bewoner op een dag verschijnen op het politiebureau. Hierbij gaat het om een vuurwerkdelict, ondanks dat het legaal vuurwerk was.

Gezien het feit dat het een vuurwerkdelict is, komt er waarschijnlijk een aantekening op het strafblad. Dit betekent dat het gevolgen kan hebben in de toekomst. Onder meer bij het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (vog).

Wijkagent Veenstra heeft daarom het advies gegeven om de regels over vuurwerk nog eens goed door te nemen.

(Bronnen: De Stentor, Omroep Flevoland, Instagram (wijkagent Jurion Veenstra)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen