Provincie doet mee met de Groene stad Challenge

Foto: Provincie Flevoland

Provincie Flevoland zet een belangrijke stap om meer inzicht te krijgen in kansen om te verduurzamen. Ze sluit zich namelijk aan bij de Groene stad Challenge. Hierdoor krijgen de Flevolandse gemeenten inzicht in hoe groen hun gemeente is. Na een periode van 3 jaar krijgen ze concrete handvatten om aan de slag te gaan met het groener maken van hun bebouwde kom. Zo kunnen ze concrete stappen zetten om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering.

Groene Stad Challenge
Binnen overheden zoals gemeenten en provincies is er veel aandacht voor groen. Het onderwerp komt in verschillende plannen en beleidsdocumenten naar voren. Toch is er bij beleidsmakers vaak maar weinig inzicht in hoe groen steden, dorpen en buurten daadwerkelijk zijn. Daarom werd de Groene Stad Challenge in het leven geroepen.

Een initiatief van NL Greenlabel, Sweco en Husqvarna die deelnemende partijen inzicht geeft in die gegevens. Door zich in te schrijven voor de challenge, worden gemeenten op een ludieke manier uitgedaagd om aan de slag te gaan met het groener maken van hun gemeente. Zowel op woonplaats- als op buurtniveau. Het groen wordt beoordeeld op basis van vijf verschillende criteria.

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de verhouding openbaar groen en particulier groen. Deze gegevens worden verzameld door gebruik te maken van openbare satellietbeelden en gegevens van het CBS. Ook wordt er gekeken naar het soort groen dat er aanwezig is zoals bomen, struiken of gras en hoeveel groen er per inwoner is.

Inzicht in groene kansen
Door de uitkomst te analyseren krijgen gemeenten allereerst inzicht in gegevens en data waar ze van zichzelf geen toegang tot hebben. Zoals inzicht in particulier groen of het ontbreken hiervan. Het wordt duidelijk waar er groene daken liggen. Waardoor gemeenten hier in hun groenbeleid rekening mee kunnen houden.

Of ze kunnen met subsidies gericht sturen op verandering op wijk- en buurtniveau. Ten tweede kunnen de gegevens gekoppeld worden aan beheerdata. Doordat beleidsmedewerkers van deelnemende gemeenten met hun werkaccount kunnen inloggen, kunnen zij deze informatie inzien.

Als laatste kunnen gemeenten de conclusies koppelen aan belangrijke beleidsthema’s op het gebied van zorg, welzijn en klimaatadaptatie. Waardoor er concrete stappen gezet kunnen worden die een hoge energierekening in de winter en wateroverlast na een zware regenbui in de zomer kunnen helpen voorkomen.

Groenste Stad of Dorp van Nederland
Inmiddels hebben zo’n honderdvijfentwintig gemeenten en zes provincies zich aangesloten bij de Groene Stad Challenge. Op het platform Husqvarna Urban Green Space Index (HUGSI) worden de gegevens van alle Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken. Steden met steden en dorpen met dorpen.

Door de inzichten en bevindingen van verschillende plaatsen met elkaar te vergelijken ontstaat een helder beeld van de plaatsen waar het goed gaat en plekken in Nederland waar het beter kan. De best presterende gemeenten kunnen in januari beloond worden met de eretitel ‘Groenste Stad of Dorp van Nederland’.

Gedeputeerde Harold Hofstra over de beweegredenen voor Flevoland om zich aan te sluiten bij de Groene Stad Challenge: “Bij alles wat wij als provincie Flevoland doen, of het nu gaat om het bouwen van nieuwe woonwijken, het aanleggen van wegen of de inrichting van het landelijk gebied, nemen we de natuur als een van de uitgangspunten.

Tegelijkertijd is het van het grootste belang om te weten wat we met zijn allen al hebben gedaan. Daarom ben ik blij dat  provincie Flevoland zich aansluit bij de Groene stad Challenge. Dat geeft ons een mooi totaalbeeld van heel Flevoland.”

(Bron: Provincie Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen