Protest in politiek tegen werkzaamheden aan het spoor

NS trein
NS trein
Foto: Wikipedia

Op de agenda van de gemeenteraad van dinsdag 20 december staat het agendapunt over de werkzaamheden aan de Hanzelijn. De werkzaamheden zijn nodig om een nieuw beveiligingssysteem voor treinen te testen. Door deze werkzaamheden zal – volgens de fractie van GroenLinks – Lelystad voor drie tot vier maanden onbereikbaar zijn per trein.

Motie GroenLinks
GroenLinks heeft ondertussen een motie ingediend om te voorkomen dat er een maandenlange buitendienststelling van de Hanzelijn zal optreden. Door het testen van het beveiligingssysteem ERTMS zal er waarschijnlijk maandenlang geen treinverkeer zijn tussen Almere Oostvaarders en Zwolle.

Alle fracties in de gemeenteraad van Lelystad hebben de motie ondertekend en zal daarom ook aangenomen worden. Ook is de verwachting aanwezig dat de Provinciale Staten in verzet gaan komen. Voor alle partijen is het ‘volstrekt onacceptabel’ dat Lelystad maandenlang onbereikbaar zal zijn per spoor.

Oproep aan het college
In de motie wordt het college opgeroepen om 1. contact te blijven zoeken met buurgemeenten en de provincie om samen op te blijven trekken; 2. in contact te treden met het ministerie en zich maximaal in te zetten om hinder in tijd en afstand zoveel mogelijk te beperken.

Van de lijn wordt door zo’n 20.000 reizigers gebruik gemaakt, die dan waarschijnlijk met de bus verder moeten. Deze komt dan gewoon in de file, waardoor minstens een uur per dag extra reistijd gaat komen. De fracties geven aan dat het testen nodig is, maar op de voorgestelde manier wordt Lelystad ‘het afvoerputje van de dienstregeling’, volgens de politiek.

(Bronnen: De Stentor, Spoor Pro, Omroep Flevoland, Gemeente Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen