Roadtrip hout- en biobased bouwen

Foto: Provincie Flevoland

Vrijdag 9 december vond de door provincie Flevoland georganiseerde roadtrip hout- en biobased bouwen plaats. Tijdens deze inspiratietocht bracht gedeputeerde Jan de Reus samen met wethouders van Flevolandse gemeenten, woningcorporaties bestuurders en bouwers/ontwikkelaars een bezoek aan verschillende toekomstbestendige bouwprojecten en productielocaties.

Toekomstbestendige woonambities
De provincie Flevoland wacht de komende jaren een grote opgave op het gebied van woningbouw. We bouwen niet alleen huizen, maar een samenleving. Zo moeten er naast woningen ook winkels, scholen, infrastructuur en andere aanvullende voorzieningen worden gerealiseerd. Deze bouwopgave willen we zo toekomstbestendig mogelijk realiseren. Toekomstbestendig bouwen behelst een breed scala van factoren zoals klimaatadaptatie, natuur inclusiviteit, mobiliteit, grondstoffengebruik en gezondheid.

Ook de klimaatimpact is van wezenlijk belang voor de leefbaarheid van de toekomst. Willen we door blijven bouwen, dan zullen we dat met een CO2-footprint moeten doen die past binnen de klimaatafspraken van Parijs. Dat lukt niet meer met de bestaande bouwpraktijk. Hout- en biobased bouwen spelen daarin een cruciale rol. De provincie wil samenwerkingspartners zoals gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en beleggers hierin graag ondersteunen en faciliteren. Tijdens de busreis kregen genodigden inzicht in welke voorwaarden er nodig zijn om de overstap naar hout- en biobased bouwen te versnellen.

Voorbeeldprojecten
Door het bezoeken van verschillende projecten kreeg het gezelschap nieuwe inzichten en inspiratie. Zo werden als eerste de projecten De Warren en Mooijburg in Amsterdam bezocht. Een private wooncoöperatie die houtbouw combineert met hergebruik van materialen, waaronder steigerhout voor een deel van de constructie en voor de afwerking. Vervolgens werd in Alkmaar een woonblok-in-aanbouw van houtmodulebouwer Finch bezocht.

Hierbij werd toegelicht dat opdrachtgevers nog zoekende zijn naar juiste en gewenste toepassingen van biobased materialen. Zo zijn de afwerkvloeren nog van zandcement en moest de buitenzijde vanuit welstandseisen uitgevoerd worden in een steenachtig materiaal. Dat had volgens Finch niet gehoeven. In Heerhugowaard lichtte ontwikkelaar De Nijs ‘het grootste houtbouwproject van Europa’ toe. Een indrukwekkend gebouw dat zonder intensieve ketensamenwerking niet haalbaar gemaakt had kunnen worden.

Daarna zette de bus koers naar StartBlock in Emmeloord. Een innovatief concept van starterswoningen die volledig in de fabriek worden gebouwd en horizontaal naar de eindbestemming getransporteerd worden. ‘Als u ’s ochtends komt kijken naar de start-bouw dan kunt u er ’s avonds intrekken’ aldus Tony Mol van StartBlock. Het laatste bezoek in deze tour was de bezichtiging van de houten mockup-woningen van BAM in Lelystad. Aan de hand daarvan is de houtfabriek van BAM die volgend jaar houten conceptwoningen gaat produceren vormgegeven.

Deskundigheid aan boord
De reistijd tussen de locaties werd nuttig besteed door deskundigen aan het woord te laten. Bob van der Zande lichtte het MRA-convenant Houtbouw toe en de wijze waarop bestuurders dit invullen. Tim vermeend van Urban Climate Architects besprak de kosteneffectiviteit en haalbaarheid van hout- en biobased bouwen, en Jasper van den Munckhof (Building Balance) legde de relatie tussen boer en bouw ofwel ‘van plant tot pand’.

Thomas Steigenga van Sustainer.homes lichtte toe hoe houtbouw al industrieel en conceptueel wordt toegepast en nog verder kan worden geautomatiseerd. Jan Walrecht kon melden dat, op basis van praktijkervaring, geprefabriceerde strowanden uitermate geschikt zijn voor zeer hoge isolatiewaarden en een comfortabel binnenklimaat. De prijs concurreert daarnaast met de gangbare bouwpraktijk.

Gert-Jan de Werk (Cirkelstad), legt via het programma ‘circulair en conceptueel bouwen’ de link naar de nationale politiek. Tot slot gaf Rijksbouwmeester Francesco Veenstra zijn visie op de huidige ontwikkelingen en de bezochte projecten. Alle projecten én sprekers werden vakkundig aan elkaar gebreid door Jan Willem van de Groep, kwartiermaker biobased bouwen voor provincie Flevoland.

Food Forum
De dag werd afgesloten met een diner in het Food Forum, het provinciale pand in de toekomstige Hortuswijk (voormalig Floriadeterrein) dat met Sharon de Miranda haar eigen chef-kok heeft. Hier proefden de aanwezigen het Menu voor de Toekomst, geheel plantaardig en samengesteld uit regionale producten. Zo werd een zeer inhoudelijke dag in stijl afgesloten en werd de wens uitgesproken dit nog eens te herhalen.

(Bron: Provincie Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen