Op zoek naar groenten voor Voedselbanken

Foto: Rode Kruis

De Voedselbanken melden dat zo’n 1 miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens leeft. Tevens dat niemand honger hóeft te hebben als iedereen de voedseloverschotten aan de Voedselbanken geeft. Elke week delen de vrijwilligers van de Voedselbanken eten uit aan mensen die het hard nodig hebben.

Meer groenten nodig
Aangezien het klantenbestand van de Voedselbanken nog steeds groeiende is, zijn er ook meer producten nodig. Enige tijd geleden werd aangegeven dat het aanbod van groenten achter blijft. Er zijn meer groenten nodig.

Het kwam en (ook nog) komt voor dat volumes overschotten en buitenbeentjes verloren dreigen te gaan. Daarom is het goed om groente en fruit te doneren aan de Voedselbanken. Aangezien er nog steeds een landelijk schrijnend tekort is, is de Groente- & Fruitbrigade opgericht. Haar missie is te zorgen voor voldoende groente en fruit voor de Voedselbanken.

Agrarische ondernemers
Producten van agrarische ondernemers die ‘overblijven’ kunnen daarom goed gebruikt worden door de Voedselbanken. De ondernemers die in de sector werkzaam zijn, kunnen zich altijd melden.

Door de stijgingen van de prijzen, hebben de Voedselbanken de normen voor toelating verruimd. Daardoor is het aantal mensen die gebruik maken van de Voedselbanken, flink toegenomen. Voor de vrijwilligers van de Voedselbanken blijkt het elke week weer een puzzel te zijn om de voedselpakketten goed te kunnen vullen.

Aanbieden van producten
Het komt regelmatig voor dat ondernemers hun ‘afwijkende’ producten niet kunnen leveren aan supermarkten. Vaak worden deze producten omgeploegd, wat voelt als een verspilling. Deze producten kunnen naar de Voedselbanken. Maar die hebben niet genoeg mensen om de producten zelf te kunnen oogsten.

Dat werk kan gedaan worden door Groente- & Fruitbrigade. Binnengekomen producten kunnen verspreid worden over de Voedselbanken. De organisatie heeft ook een netwerk van ‘agrarische vrijwilligers’ die ter plaatse kunnen komen oogsten.

Indien producten dreigen verloren te gaan, is het goed om dit te melden bij de Groente- & Fruitbrigade, zodat ze opgehaald of geoogst kunnen worden. De ondernemers in de regio kunnen zich aanmelden en informatie opvragen bij Arie Burggraaf (06 – 23595393) of per mail [email protected] .

(Bronnen: Voedselbanken, FlevoPost, Groente- en Fruitbrigade) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen