‘Hart resetten’ op meerdere locaties in Nederland

Foto: HartKliniek

De HartKliniek locatie Lelystad wil de behandeling ‘cardioversie’ op meerdere plaatsen in Nederland gaan toepassen. In Lelystad kunnen momenteel zo’n twaalf mensen per dag de behandeling ondergaan. Voorheen kon dat alleen in het ziekenhuis, maar het kan tegenwoordig ook bij de HartKliniek.

HartKliniek
Menno Baars en Chris Hie hebben in 2014 de HartKliniek opgericht. Tot die tijd hebben ze meer dan 15 jaar als cardioloog gewerkt in topklinische en algemene ziekenhuizen. Het doel van de cardiologen was de zorg terug te brengen naar de menselijke maat.

Volgens de heren Baars en Hie kon dat maar op één manier en dat was veel aandacht te schenken aan de patiënt en weer ‘ouderwets’ te gaan dokteren. Maar dit moet wel gebeuren op het hoogste niveau én met de nieuwste inzichten en technieken.

Cardioversie
Uit die gedachte is de HartKliniek ontstaan. Op dit moment is er een locatie in Almere, Amsterdam, Den Haag (Rijswijk en Statenkwartier in 2023), Dronten, Groningen, Hoogeveen, Hoorn, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oisterwijk, Rotterdam, Vlaardingen, Zandvoort.

Nu blijkt dat de behandeling cardioversie ook succesvol uitgevoerd kan worden bij de HartKliniek, zal dit ook gaan gebeuren in de andere locaties. Cardioversie is een behandeling bij boezemfibrilleren ofwel een onregelmatige hartslag. Aangezien er een wachttijd is, is besloten door de HartKliniek om de behandeling aan te bieden.

Behandeling
Normaal gesproken zou in het ziekenhuis een te snel hartritme omgezet worden in een normaal ritme. Dit zou kunnen via een elektrische schok of middels medicijnen per infuus. Op deze manier wordt het hart gereset.

De elektrische cardioversie werkt via elektroden plakkers op de borst, die verbonden zijn met een defibrillator. Voor de behandeling wordt men korte tijd in een diepe slaap gebracht (narcose). Daarna worden een of meerdere elektrische schokken gegeven.  Niet alleen is er een cardioloog aanwezig, maar ook een anesthesist.

(Bronnen: HartKliniek, Hartstichting, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen