Bereikbaarheid huisartsenposten

Foto: Medrie

Indien men een huisarts nodig heeft bij medische klachten, medisch advies of medicijnen, kan men niet meer terecht bij de huisartsenpraktijk, buiten de openingstijden. Daarom zijn er buiten de openingstijden van reguliere huisartsenpraktijken, zogenoemde huisartsenposten beschikbaar. Deze kan men benaderen als men niet kan wachten tot de eigen huisarts weer beschikbaar of bereikbaar is.

Onderzoek bereikbaarheid
InterSwitch heeft een onderzoek gedaan naar de telefonische bereikbaarheid van alle Nederlandse huisartsenposten en in kaart gebracht. Eén van de punten uit het onderzoek is dat de gemiddelde wachttijd aan de telefoon op zaterdagavond 9 minuten is.

Daarnaast zijn er flinke uitschieters bij 7 van de 72 huisartsenposten, waar een gemiddelde wachttijd van 25 minuten of langer werd geconstateerd. Tevens blijken barrières aanwezig te zijn om aan de lijn te blijven, zoals een welkomstboodschap en / of keuzemenu.

Flevoland
Gemiddeld wordt in Flevoland binnen 19 minuten de telefoon opgenomen. Dit is ver boven het Nederlandse gemiddelde van 9 minuten. Gemiddeld gezien is in Flevoland waar het het langst duurt voordat er iemand aan de lijn komt.

Volgens het onderzoek is met name bij huisartsenpost Medrie – voor de gemeenten Noordoostpolder, Dronten en Lelystad) de wachttijd met een gemiddelde van 27 minuten erg hoog te noemen. Daarnaast beschikt Flevoland maar over 2 verschillende huisartsenposten.

(Bronnen: InterSwitch, den-bosch.nieuws.nl) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen