Boeren uitkopen om stikstofrechten te krijgen

Foto: Noordoostpolder

Enige weken geleden gaf EenVandaag reeds aan dat de Schiphol Group op zoek is naar boeren die uitgekocht kunnen worden. Op deze manier zou men stikstofruimte kunnen krijgen, niet alleen voor Schiphol, maar ook voor Lelystad Airport.

Stikstofberekeningen
Aangezien minister Van der Wal afgelopen voorjaar de stikstofberekeningen heeft afgekeurd, moet de Schiphol Group zelf de vergunning gaan regelen. Schiphol was al op zoek naar stikstofruimte in Noord-Holland en Utrecht.

Schiphol heeft geen vergunning voor stikstofuitstoot. Dit geldt ook voor Lelystad Airport. Als Lelystad open wil gaan als vakantievliegveld, zal er een vergunning moeten komen. Daarom is de Schiphol Group actief naar stikstofruimte aan het zoeken.

Lelystad Airport
Volgens de media is Schiphol boeren aan het benaderen om zich uit te laten kopen. Op die manier kan Lelystad Airport de stikstofrechten krijgen. Het is opvallend te noemen dat bedrijven en overheidsdiensten zelf boerderijen gaat opkopen.

Liever had de overheid gezien dat zij een voorkeursrecht had gekregen bij de uitkoop van boeren en andere bedrijven voor de stikstofrechten. Volgend het kabinet zou dit meer moeten leiden tot meer regie binnen het beleid.

Opening uitgesteld
Aangezien er dus nog geen vergunning is voor Lelystad Airport en gezien het feit dat de problemen inzake laagvliegroutes eerst opgelost moeten worden, heeft het kabinet doen besluiten de opening van de vlieghaven met 2 jaar uit te stellen.

Door de pandemie was de opening al uitgesteld, waarna het erg lang duurde voordat er een nieuw kabinet kwam. Daarnaast is het draagvlak voor uitbreiding voor de Nederlandse luchtvaart afgenomen.

Tenslotte ligt er nog een verschil in het maximaal aantal vliegbewegingen. Lelystad Airport denkt aan een aantal van 45.000 vliegbewegingen. Maar een ontwerpvergunning van het ministerie denkt aan maximaal 10.000 bewegingen. Dit komt door de wet op de natuurbescherming.

(Bronnen: EenVandaag, Friesch Dagblad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen