Bouwbedrijf Van Wijnen speelt slim in op tekort aan woningen

Foto: Provincie Flevoland

Meer en beter met minder. Dat doel maakt ontwikkel- en bouwbedrijf Van Wijnen waar met Fijn Wonen. Met complete elementen, zoals vloeren, wanden en gevels, uit de woningfabriek staat binnen 2 dagen een woning op locatie overeind. 15 dagen later heeft de gelukkige eigenaar de sleutels al in de hand.

En aan kwaliteit geen gebrek: geteste onderdelen, toekomstbestendig, mooi en betaalbaar. Ook minder in de zin van 60% CO2-reductie, slechts 1 kliko afval en herbruikbare materialen. Dit digitale en geautomatiseerde maakproces heeft provincie Flevoland tijdens haar bezoek aan de woningfabriek in Heerenveen bewonderd. Fijn Wonen is een slim antwoord op de vraag: Hoe kunnen we snel, betaalbaar, kwalitatief en toekomstbestendig bouwen?

Snelheid is een noodzaak
Krapte op de woningmarkt is dagelijks een thema in de media. Ook Flevoland staat aan de vooravond van een nieuwe groeispurt. Provincie Flevoland heeft in overleg met gemeenten en het waterschap Zuiderzeeland het bod aan het Rijk gedaan om tot 2030 40.000 woningen te bouwen.

Met aandacht voor betaalbaarheid, voor iedereen een thuis, verduurzaming en klimaat. Want we bouwen niet alleen woningen, we bouwen aan vitale samenlevingen. Die opgave wordt nog groter op weg naar 2050. Want dan komen er nog zo’n 50.000 tot 100.000 woningen bij. Die toename van het aantal inwoners zoals Flevoland te wachten staat, vraagt om een even krachtige impuls voor de draagkracht van de samenleving.

Meer inwoners, dan ook meer banen en onderwijs voor een vitale economie. Maar ook meer cultuur, meer recreatie, meer zorgvoorzieningen. Een Flevoland met welbevinden voor iedereen. Voor deze grote opgave werkt provincie Flevoland samen met gemeenten, woningbouwcorporaties, maatschappelijke organisaties, inwoners en met uitvoerders in de bouwsector. Van Wijnen heeft oog voor de uitdagingen van Nederland. En ze laat zien dat snel en betaalbaar bouwen ook kwalitatief en duurzaam kan.

Fijn Wonen is geen product maar een aanpak
Van Wijnen zoomt in op betaalbaar, mooi en duurzaam wonen. Vanwege de betaalbaarheid bouwt ze 50% van haar afzetgebied voor sociale woningbouw. Denk aan Flevolandse projecten als Almere Nobelhorst voor woningstichting GoedeStede. Ook Parkwijk in gemeente Lelystad heeft woningen uit de slimme fabriek in Heerenveen.

Woningen uit een fabriek anno 2022 zijn verre van standaard. Binnen Fijn Wonen valt er heel wat te kiezen qua ontwerp, materiaalkeuze en afwerking. De woningen en appartementencomplexen hebben een lagere voetafdruk. Met minder staal, geen koperdraad, minder verpakkingsmateriaal en geen restmateriaal is er een CO2-reductie van 60%.

Vanwege de wens om robuust en veilig te bouwen, zijn de woningen gemaakt van beton. De volgende stap is om – binnen de veiligheidsnormen – zonder cement te kunnen én mogen bouwen. Tot slot heeft Fijn Wonen een voorspelbare aanpak: ICT-sturing, werken met robots, digitale checks en veelvuldig testen, zorgen voor precisie en grip op doorlooptijd. Zo wordt het nieuwe thuis snel en op tijd werkelijkheid voor de huurder of eigenaar.

Slimme samenwerking
Via afspraken met ketenpartners heeft Van Wijnen ervoor gezorgd dat het gebruik van verpakkingsmateriaal is gedaald. Ook stelt ze een tool beschikbaar voor stedenbouwkundigen om het ontwerp te tonen in de bestaande omgeving. Handig voor participatie met omwonenden. Verder leidt het bezoek van provincie Flevoland tot een interessante verkenning: hoe kan zij iets voor de bouwsector betekenen om hindernissen in regelgeving rondom verdere CO2-reductie weg te nemen?

Dit bewijst maar weer: een uitdagende opgave moeten we integraal en samen oppakken.

(Bron: Provincie Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen