Italiaanse Kerstvesper

Foto: Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble brengt de Italiaanse Kerstvesper in Almere, Leeuwarden, Amsterdam en Havelte. In Lelystad wordt deze Italiaanse Kerstvesper uitgevoerd op zondag 1 januari 2023 in Het Anker, van 16.00 – 18.30 uur.

Italiaanse Vesper
De Italiaanse Vesper is een feestelijke vesper speciaal voor de kersttijd, zoals deze in de barok geklonken zou kunnen hebben. Te horen zijn psalmen en hymnen met daar instrumentale werken doorheen geweven.

De uitvoering ligt in handen van het Apollo Ensemble. Het ensemble speelt muziek uit de periode van 1600 tot 1850, van barok tot vroege romantiek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van historische instrumenten.

Uitvoering
Het Apollo Ensemble bestaat uit professionele musici die allemaal op topniveau actief zijn. Voor de Kerstvesper zullen aanwezig zijn: Elvire Beekhuizen (sopraan), Elsbeth Gerritsen (mezzosopraan),  Michiel Meijer (bariton), David Rabinovich (viool), Daphne Oltheten (viool), Robert de Bree (blokfluit), Thomas Oltheten (dulciaan/fagot), Beltane Ruiz (violone), Marion Boshuizen (orgel).

Op het programma staan onder meer muziek van Alessandro Grandi, Alessandro Scarlatti, Giacomo Carissimi, Arcangelo Corelli, Claudio Monteverdi en Giovanni Battista. Daarnaast staan er ook twee muziekstukken op het programma van Antonio Vivaldi.

Antonio Lucio Vivaldi
Antonio Vivaldi was een Italiaanse barokcomponist, violist en priester. Hij werd op 4 maart 1678 geboren als zoon van een van de beste violisten van de kapel van de San Marco, Giovanni Battista Vivaldi.

Antonio Lucio Vivaldi is vooral bekend van Le Quattro Stagioni, een cyclus van vier vioolconcerten. Hij heeft meer dan 700 muziekstukken op zijn naam staan. Een van de mooiste stukken is De vier jaargetijden. Tijdens de Kerstvesper zijn Beatus vir (voor 3 zangstemmen en instrumentaal ensemble) en Concert RV 106 (voor blokfluit, viool, fagot en basso continuo) te horen.

(Bronnen: Apollo Ensemble, Nieuwsbrief Apollo Ensemble, Klassieke Muziek, Preludium)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen