Internationale leerlingen moeten uit SGL gebouw

Foto: Gemeente Lelystad

Sinds donderdag 24 maart is de opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne open. Dit werd het voormalige schoolgebouw van de Scholengemeenschap (SGL). De opzet was plaats te bieden aan 280 mensen, maar het aantal kon nog verhoogd worden. De gemeente Lelystad gaf toen aan, dat het gebouw van de gemeente was en daarom kon men aangeven dat het gebouw voor langere tijd gebruikt kon worden.

Onderwijs
Naast de opvang krijgen sinds woensdag 8 juni Oekraïense kinderen in de SGL onderwijs tussen 09.00 en 12.00 uur. In de aanmelding van de gemeente was op dat moment te lezen dat ook Oekraïense kinderen van buiten de SGL daar les konden krijgen.

Naar de media nu aangeeft, zouden er 120 internationale leerlingen les krijgen in de SGL. Voor een groot gedeelte bestaat deze groep uit Oekraïense vluchtelingen, naast kinderen van arbeidsmigranten en expats.

Andere locatie
Het blijkt nu dat deze leerlingen naar een andere locatie moeten voor het onderwijs. De gemeente Lelystad hoopt er op dat het binnen de poorten kan gebeuren van Porteum. Echter een woordvoerder van Porteum heeft al gemeld dat het niet mogelijk is.

De groep zou 8 klassen groot zijn van 15 leerlingen. Alleen het is niet helemaal duidelijk waarom de groep leerlingen naar een andere locatie moeten. Het zou kunnen omdat er steeds meer Oekraïners naar SGL komen voor opvang, waarvoor dan de klaslokalen nodig zijn.

Porteum heeft geen ruimte
Daarnaast kan het zo zijn dat men huisvesting én onderwijs niet op dezelfde plaats wil. Mocht het zo zijn dat een enkele leerling toegevoegd moet worden, zou het kunnen op Porteum. Echter het is een complete afdeling.

De leerlingen moeten een eigen, rustige ingang hebben, omdat er mogelijk getraumatiseerde leerlingen in de groep zitten. Zoveel ruimte heeft Porteum niet. Momenteel wordt gekeken naar het ombouwen van een leegstaand kantoorgebouw naar leslokalen.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, FlevoPost, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen