De FIXbrigade fikst je kieren

Foto: Gemeente Amsterdam

In de gemeenteraadsvergadering over de Programmabegroting 2023 – 2026 (1 en 15 november) kunnen de fracties proberen om nog een aantal punten in te brengen zodat ze uitgevoerd kunnen worden. De fractie van D66 heeft een punt ingebracht over ‘Versnelling verduurzaming’.

Besluitpunt
Het punt ingebracht door de fractie van D66 verzoekt om 180.000 euro uit het Raadsbudget te gebruiken voor de inzet van zogenoemde FIXbrigades. Deze FIXbrigades zullen opgezet worden om isolerende energiebesparende maatregelen te realiseren.

Daarnaast zullen deze brigades de inzet van energiecoaches gaan versterken, door inzet van eerder opgeleide energiecoaches, naast de nieuwe opgeleiden. Op deze manier zal de energiearmoede bij inwoners en bedrijven structureel worden verminderd.

Verduurzamen
Volgens de uitleg is de beste energie die energie die niet gebruikt wordt. Dit houdt in dat besparen op lange termijn beter is dan het compenseren van energie-uitgaven. Op dit moment wordt er gewerkt aan het verduurzamen van bestaande woningen die het hardst nodig hebben.

De fracties – er zijn meer partijen die het voorstel hebben ondertekend – zouden graag zien dat de inzet wordt uitgebreid. Tevens in combinatie met laagdrempelige Quick-win oplossingen, zoals zogenoemde FIXbrigades, die de wijken rond gaan.

De FIXbrigade
Het idee van de FIXbrigade bestaat al een tijd, bijvoorbeeld in de gemeente Amsterdam. In 2018 is Jungle gestart met de FIXbrigade in Amsterdam Oost. Jungle is het onafhankelijke informatie- en adviescentrum voor duurzaamheid in Amsterdam.

De fixers gaan naar de bewoners thuis en geven informatie over energiebesparing. Vanaf de zomer 2022 werkt de FIXbrigade ook in Amsterdam Noord en Amsterdam Nieuw-West. Het verschil wordt al gemaakt door kleine maatregelen, zoals het dichten van naden en kieren, het aanbrengen van radiatorfolie en het beter inregelen van de verwarming.

Lelystad
Het voorstel is ingebracht door D66 en werd gesteund door GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, CDA en Jong Lelystad. Het voorstel is aangenomen met 23 stemmen voor en 13 stemmen tegen.

(Bronnen: Gemeenteraad Lelystad, Omroep Flevoland, Gemeente Amsterdam, Jungle Amsterdam, Nieuw Amsterdams Klimaat) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen