Gemeenteraad stemt over eigen bijdrage kraamzorg

Foto: Kraamzelfstandigen Drechtsteden

In de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 15 november stond op de agenda de behandeling van de Programmabegroting 2023 – 2026. Aangezien het een flink onderwerp was, is dit onderwerp gedeeld besproken op 1 en 15 november. Een van de onderwerpen bij de begroting was ‘Voorkomen mijden geboortezorg’.

Kraamzorg mijden
In de stukken van de gemeenteraad zit een voorstel tot het opnemen van beslispunten aan de programmabegroting. Het blijkt zo te zijn dat vrouwen steeds vaker kraamzorg mijden, daar ze de hulp rond de zwangerschap en geboorte niet meer kunnen betalen.

Dit punt komt door de torenhoge inflatie en stijgende energiekosten, niet alleen maar voor de minima, maar zeker ook bij vrouwen met een middeninkomen. Hierbij gaat het dan om een eigen bijdrage van 4.70 euro (kraamzorg) en / of couveuse nazorg (max 12 uur a 55,89 euro).

Rondvraag
De jeugdwet geeft de intentie aan dat kinderen gezond en veilig op moeten kunnen groeien. De landelijke overheid weet ondertussen wat er gebeurt op het gebied van het mijden van geboortezorg, maar heeft nog niets geregeld voor de vergoeding van de kraamzorg.

Bij navraag onder verschillende kraamzorgorganisaties en verloskundigen in Lelystad is gehoord dat er zorgen zijn over vrouwen in kwetsbare situaties. Zo blijkt het dat zo’n 3 vrouwen per maand voortijdig afhaken en kraamzorg mijden.

Regeling
De vrouwen nemen minder uren af of mijden de zorg al op voorhand. De organisaties en verloskundigen verwachten dat het aantal zal toenemen. Dit zal gaan gebeuren omdat meer vrouwen gaan kiezen om in 2023 geen aanvullende verzekering meer te nemen.

Om voor kwijtschelding van de eigen bijdrage in aanmerking te komen, moet de vrouw voldoen aan de regels voor bijzondere bijstand. Tevens moet er een indicatiestelling worden opgemaakt door de verloskundige.

Ingediend
Het voorstel was om in 2023 te starten met het vergoeden van de eigen bijdrage van de kraamzorg en couveuse nazorg vanuit de bijzondere bijstand. Daarnaast werd opgeroepen om bekendheid te geven aan de regeling.

Hierbij wordt opgeroepen om bekendheid te geven aan de regeling en dit samen op te pakken met kraamzorg en verloskundigen. De indiende fracties waren ChristenUnie, Jong Lelystad, PvdA, SP, CDA en Mooi Lelystad. Het voorstel werd aangenomen met 24 stemmen voor en 12 tegen.

(Bronnen: Gemeenteraad Lelystad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen