De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad willen de Rondweg Lelystad-Zuid aanleggen. Dit is nodig om de verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren. Tevens is het nodig om het Nationaal Park Nieuw Land te ontsluiten. Voordat er over het Provinciaal Inpassingsplan wordt besloten door de provincie, in samenspraak met de gemeente Lelystad, zijn de milieugevolgen onderzocht en vastgelegd in een milieueffectrapport (m.e.r.).
De Commissie m.e.r. adviseert als onafhankelijke organisatie over de inhoud van milieueffectrapportage. Deze adviezen zijn openbaar. Milieueffectrapportage moet de gevolgen voor het milieu in beeld brengen voordat de overheid een besluit neemt.
Advies
De Commissie adviseert om de gevolgen voor het milieu van alle ontwikkelingen in het gebied samen in beeld te brengen. Daarbij moet de samenhang aangetoond worden tussen alle plannen. Tevens hoe die samenhang doorwerkt in de keuze.
Hierbij wordt gesproken over de keuze voor milieubeschermende maatregelen, zoals faunapassages of geluidswallen. Men spreekt hierbij over de samenhang tussen de rondweg, de toegangspoort tot het Nationaal Park en de nieuwe woonwijk.
Besluiten
Tevens is het van groot belang om vast te leggen over welke ontwikkelingen in het gebied besluiten zijn genomen. Naast de zaken waarover de provincie en de gemeente nog besluiten moeten nemen.
Er is een voorkeur uitgesproken voor een route langs de bosrand, wat mogelijk gevolgen heeft voor het natuurgebied. Het advies is om te onderzoeken of de route nog steeds de voorkeur heeft na de milieugevolgen zijn onderzocht.
(Bronnen: FlevoPost, Commissie m.e.r.)