Klootschieten heeft niets met vuurwapens te maken

Foto: Sportbedrijf Lelystad

Klootschieten – wordt ook kogelwerpen genoemd – is een werpsport waarbij deelnemers proberen de kloot, ofwel een met lood verzwaarde kogel, zo ver mogelijk te werpen. De sport gebeurt meestal in teams en er wordt onderhands geworpen. Als georganiseerde sport komt dit ‘volksspel’ vooral voor in Overijssel, Drenthe en de Achterhoek.

Naar Flevoland
Maar dat laatste daar gaat men proberen verandering in te krijgen. Zondagochtend 6 november wordt er een try-out in Lelystad gehouden. Johan Smit uit Lelystad wil deze  werpsport naar Flevoland zien te krijgen.

De sport is ontstaan op het Hollandse platteland. Uit verveling werd door boeren met bevroren kluiten klei gesmeten. Later werd het een houten bal, verzwaard met lood. Daar komt dus de naam ‘kloot’ vandaan. De geschiedschrijving van Scheveningen gaf aan dat in de 17e en 18e eeuw het spel ook daar werd beoefend.

Kogelwerpen
De ‘kloot’ die tegenwoordig wordt gebruikt, is een bal van ongeveer 200 – 500 gram. De bedoeling is dat men in zo’n weinig mogelijke worpen een bepaald parcours aflegt. Dit gebeurt volgens de traditie in de natuur en op zondagochtend.

Lelystad is uitermate geschikt voor een klootschietvereniging. Aan de rand van Lelystad ligt het perfecte parcours, zonder rimboe, weinig sloten en wat natuurlijke obstakels. Hier is een parcours van 4 kilometer uit te leggen.

Goedkoopste sport
De sport is goedkoop, leuk, simpel en gezellig. In feite is alleen een eigen kloot nodig, Deze zal zo’n 20 euro kosten. En natuurlijk om iets om de kloot soms uit het water te vissen. De vereniging is nog jong, maar plannen zijn er genoeg.

Plannen, wensen en dromen. Volgens Johan Smit moeten de clubkleuren geel en rood worden. In eerste instanties zullen het pioniers zijn, maar de mogelijkheid om tot een echte vereniging te komen, is er zeker. Daarom zoekt Klootschietvereniging Lelystad leden vanaf 18 jaar.

De try-out is om 9.30 uur op zondag 6 november. Er wordt verzameld bij de parkeerplaats van Van der Valk. Dit is aan het Larserplein 1 in Lelystad. Aanmelden kan middels de mail [email protected].

(Bronnen: Sport in Lelystad, FlevoPost)

Reacties

Cookieinstellingen