Geen menggranulaat op de Marker Wadden

Foto: Staatsbosbeheer

Natuurmonumenten heeft op haar site een artikel over ‘menggranulaat’. Gemalen bouwpuin (ofwel menggranulaat) wordt in Nederland gerecycled en gebruikt voor verharding van wegen en paden. Natuurmonumenten heeft dit materiaal ook gebruikt voor half verharde paden.

Menggranulaat
Het materiaal menggranulaat bevat ook stukjes plastic, metaal en ander bouwafval. Het is beter om dit niet te gebruiken in de natuur. Daarom heeft Natuurmonumenten voor gekozen om bij nieuwe verhardingen van paden schoner menggranulaat te gebruiken.

Het materiaal is wettelijk toegestaan en een relatief duurzaam product. Echter door de vervuiling niet geschikt voor verharding van paden in de natuurgebieden. Wandelaars vinden soms het afval op de paden.

Marker Wadden
Natuurmonumenten heeft het menggranulaat gebruikt, maar is daar ondertussen mee gestopt. De woordvoerder heeft aangegeven dat men niet direct te paden gaat aanpakken. Op dit moment is het geen bedreiging of gevaar voor de natuur.

Daarnaast worden zichtbare stukken plastic door vrijwilligers verwijderd. Vogels kunnen het plastic niet van de paden halen. Het materiaal is in de eerste jaren gebruikt. Men gebruikt tegenwoordig schelpen uit de Waddenzee. Maar daarbij wordt de bodem aangetast.

(Bronnen: Natuurmonumenten, Omroep Flevoland) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen