Arriva wil nachttrein met stop in Lelystad

Foto: Stefan Verkerk Fotografie en Webdesign 2020

In december gaat de nieuwe dienstregeling voor 2023 in. Spoorvervoerder Arriva wil gaan starten met twee nieuwe nachttreinen. De eerste verbinding zal gaan beginnen tussen Maastricht en Schiphol. Enige tijd later zal er ook een verbinding gaan komen tussen Groningen en Schiphol.

Nachtelijke treindienst
De eerste verbinding – tussen Maastricht en Schiphol – zal gaan lopen vanaf 16 december. Vanaf januari zal dan de andere treindienst mee gaan functioneren. De bedoeling is dat de treinen gaan stoppen op de grote stations.

In september had de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het groene licht gegeven voor de treindienst. Er was wel één voorwaarde en dat was dat Arriva de diensten van de NS niet zou storen. Arriva had juni 2021 de plannen voor de nachttrein reeds kenbaar gemaakt.

Groningen – Schiphol
De volgende dienst zal de verbinding tussen Groningen en Schiphol worden. Deze dienst zal een stop krijgen in Lelystad en in Almere. De opzet is dat alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag gereden gaat worden. En wel één keer heen en terug.

Volgens de regeling zullen de stations Lelystad en Almere worden aangedaan. Volgens de planning zal – heen – Lelystad worden aangedaan rond 3.15 uur en Almere een kwartier later. Terug worden de tijden dan 5.30 uur in Almere en 6.00 in Lelystad.

Extra service
Arriva wil extra service geven aan de reizigers, maar tevens de machtspositie van de NS kleiner maken. Volgens Arriva betekent dit dat de regio’s met de grote steden moeten worden verbonden.

De Europese wetgeving heeft sinds 2021 de mogelijkheid toegelaten van nieuwe verbindingen zonder overheidsconcessie. Gezien de werkzaamheden op het traject Lelystad – Dronten zal de tweede dienst een maand later gaan beginnen dan gepland. Dit zal mogelijk zaterdag 7 januari gaan worden.

(Bronnen: Treinenweb, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen