Het restaurant stond nog op het voormalige Werkeiland

Foto: Visit Flevoland

Op het oude werkeiland van Lelystad-Haven stond een grillrestaurant met de naam ‘Stake 5’. De sfeer was als van een pioniersbarak uit de beginjaren van Lelystad. Echter de eigenaren, Hans en Yvonne Bakker sloten de deuren in februari 2008, daar het pand gesloopt werd.

Over naar De Cantine
Los van het feit dat het er binnen best gezellig uitzag, was de buitenkant flink vervallen. Tevens was het vervuild met asbest en er was geen of nauwelijks riolering. In februari 2011 ging aan de boulevard bij Nieuw Land Erfgoedcentrum de bouw van start van een replica.

Het gebouw kreeg de naam De Cantine en zou dienst gaan doen als museumrestaurant. Na de sloop van Stake 5 waren de originele spanten bewaard, net als de originele bouwtekening. In De Cantine zijn veel voorwerpen van de beginjaren steeds te zien geweest.

Nieuwe plannen
Op dit moment is er nog geen schets van het gebied, maar het lijkt er op dat het pand weer moet verdwijnen. Maar dat zal dan wederom met pijn in het hart gaan, want het is een deel van de geschiedenis van Lelystad.

Daarnaast zal het ook zonde zijn van de horeca-ervaring van Hans en Yvonne Bakker. Het is ook nog de vraag of het stel wel ‘past’ bij de plannen voor de horeca van het nieuwe Batavialand. Misschien gaan ze wel met pensioen, maar de mogelijkheid is wel aanwezig dat hun zoon Sven de zaak zou willen overnemen.

(Bronnen: Restaurant De Cantine, De Stentor, FlevoPost) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen