Bruin water uit de kraan

06 okt 2022, 18:58 Nieuws
bruin water uit de kraan
Op woensdag kwam bij meerdere huishoudens in de wijk Schoener bruin water uit de kraan, toilet en douche. Een woordvoerder van drinkwaterbedrijf Vitens heeft gemeld dat het bruine water niet schadelijk is, ondanks het er niet fris uitziet. Het kan voorkomen bij de werkzaamheden die in Lelystad worden uitgevoerd.
Bruin water
Vitens meldt op haar site dat bruin water er niet fris uitziet, maar aan de andere kant niet schadelijk is voor de gezondheid. Kort gezegd is er over bruin water te melden, dat het niet fris is, maar wel veilig; het komt door ijzer en mangaan; de stoffen zitten van nature in het water.
Normaal gesproken worden de stoffen voor het grootste deel uit het water gefilterd. Dit gebeurt tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Soms gaat een klein deel door het filter, die zich afzetten in de leidingen. BIj een storing of werkzaamheden kunnen de deeltjes los raken. Hierdoor kleurt het water bruin.
Werkzaamheden
Vitens is bezig om een aantal leidingen te verleggen, naast het aanleggen van nieuwe leidingen voor een nieuwbouwwijk in Lelystad. De afsluiter moet bij bestaande leidingen dicht gezet worden.
Dit kan met zich meebrengen, dat ijzerdeeltjes in het water zakken. Nadat het water weer kan gaan stromen, vermengen de deeltjes met het water. Volgens de woordvoerder van Vitens is het bedrijf niet alleen in Lelystad bezig, maar zal ook binnenkort ook in Emmeloord aan de slag gaan.
(Bronnen: Waterbedrijf Vitens, Omroep Flevoland)