Succes voor twee nieuwe zorgprojecten

Foto: Steunouder

Afgelopen zaterdag hield Welzijn Lelystad een feestelijke bijeenkomst voor medewerkers, vrijwilligers en vraaggezinnen om de projecten “Steunouders’ en ‘Samen Oplopen’ officieel in gebruik te nemen. De zorgorganisatie is blij met het succes van beide zorgprojecten.

Steunouders
Een steunouder is een vrijwilliger die een kind kan opvangen, één of twee dagdelen per week. Door het opvangen van het kind, hebben de ouders even tijd voor zichzelf. Ouders, die behoefte hebben aan steun, hebben niet altijd de mogelijkheid om terug te kunnen vallen op het eigen netwerk.

Hierdoor kunnen de ouders in stressvolle situaties terecht komen. Zo’n situatie kan nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Dat zou op zich weer kunnen leiden tot het moeten inzetten van zwaardere zorg. Dit kan worden tegengegaan worden door het inzetten van steunouders.

Samen Oplopen
Middels het project ‘Samen Oplopen’ worden inwoners van Lelystad verbonden aan gezinnen of jongeren die veel last hebben van stress. De inwoners lopen een tijdje mee in het gezin. Hierbij wordt hulp geboden bij allerlei voorkomende vragen en zorgen.

Het zijn vrijwilligers die praktische steun en coaching leveren aan (de kinderen in) het gezin of aan de jongere. De hulp kan bestaan uit hulp bij het invullen van formulieren, het wegwijs maken in de samenleving. Maar ook hulp bij opvoedkundige problemen.

Welzijn Lelystad
De Stichting Welzijn Lelystad verbindt beide projecten aan elkaar. De projecten zijn prachtige werkwijzen met ervaring in deze koppeling. Koppeling van inwoners aan gezinnen die wel een beetje hulp kunnen gebruiken.

Gezamenlijk wordt een breed vangnet gevormd voor kinderen en gezinnen die in moeilijke situaties zitten. Daarbij gaat het erom dat de gezinnen hun kracht weer terug vinden voor de opvoeding en de problemen kunnen overwinnen. Tevens dat kinderen weer gezond kunnen ontwikkelen en opgroeien.

(Bronnen: Omroep Flevoland, Steunouder, Samen Oplopen)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen