Geen nieuwbouw op korte termijn voor Het Palet

02 okt 2022, 17:11 Nieuws
buurthuis het palet
Het Buurthuis Het Palet werd op 21 / 22 september per direct gesloten , door het bestuur van het buurthuis. Dit heeft het bestuur laten weten aan haar leden. Het bestuur heeft aangegeven dat ze deze beslissing moest nemen en de verantwoordelijkheid moest nemen. Dit omdat de staat van het pand niet veilig was.
Vragen Mooi Lelystad
In de gemeenteraadsvergadering van 27 september heeft Mooi Lelystad vragen gesteld over de acute sluiting. Tevens heeft de fractie aan wethouder Grimbergen gevraagd wat hij van plan is om te gaan doen op korte termijn aan het buurthuis.
De wethouder heeft als antwoord gegeven dat de bouwkundige staat van het pand onderzocht zal worden. Tevens zijn de gemeente en Welzijn Lelystad aan het onderzoeken of de activiteiten van Het Palet overgeheveld kunnen worden naar andere accomodaties.
Raadsvergadering
Bij de vergadering van de gemeenteraad was ook het bestuur van Het Palet aanwezig. Samen met een grote groep leden. Totaal waren er zo’n 60 personen aanwezig. De groep kon horen dat de wethouder niet van plan is om een nieuw pand neer te zetten.
Het antwoord was duidelijk niet waar de groep op zat te wachten. Het is nu dat vele gezinnen hun activiteiten moeten missen. Ook de mensen die in het kader ‘Een tegen Eenzaamheid’ een gratis kop koffie met koekje komen drinken.
Buurthuis Het Palet
Het buurthuis is nodig voor het sociale contact. Het gemis van het wekelijkse contact met andere buurtbewoners tijdens de activiteiten zal steeds groter worden. Daarnaast is het pand één van de goed lopende stembureaus bij de verkiezingen.
Het bestuur van Het Palet geeft aan dat het niet zo maar een verslechterd gebouw is, maar de huiskamer met een hart voor veel Lelystedelingen. Er is lang geleden een toezegging gedaan voor een nieuw gebouw, maar men heeft zo’n 40 jaar in een noodgebouw gezeten.
Geen geld
De gemeente heeft geen geld gereserveerd voor de nieuwbouw. Tevens zal aansluiten bij de scholen De Wingerd en Regenboog vertraging opleveren voor de nieuwbouw van deze scholen. Het huidige beleid is dat buurthuizen zich aansluiten bij de Multifunctionele Accommodaties (MFA’s) .
Voor Het Palet was dit al in 2010 de bedoeling, echter toen werd een uitzondering gemaakt. Dit omdat Het Palet een kleine vereniging is, waar voornamelijk buurtbewoners gebruik van maken. Tevens had het Palet een eigen onderkomen en de gemeente als eigenaar, had geen andere plannen met dat gebouw.
(Bronnen: FlevoPost, lelystad.nieuws.nl)