Bij een nieuwe cv-ketel houd rekening met plannen gemeente

Foto: Gemeente Lelystad

Heeft u binnenkort een nieuwe cv-ketel nodig? Dan is het handig om rekening te houden met de plannen van de gemeente. Elke gemeente in Nederland moet een plan maken voor de overstap van aardgas naar duurzame energie. Ook gemeente Lelystad heeft zo’n plan gemaakt. In dat plan staat wanneer welke wijken van het aardgas af gaan.

Nog niet definitief
De volgorde waarin de wijken van het aardgas af gaan is pas definitief als de gemeenteraad er een besluit over heeft genomen. Dat gebeurt na de zomer. Daarom is ons advies: als het kan, wacht met het nemen van een beslissing over een nieuwe cv-ketel tot het plan definitief is. Is uw cv-ketel dringend aan vervanging toe? Dan hangt uw keuze af van in welke wijk u woont.

Boswijk, Waterwijk, Archipel, Landerijen, Stadshart of Lelycentre
Woont u in de Boswijk, Waterwijk, Archipel, Landerijen (het deel dat op aardgas is aangesloten), Stadshart (tot aan Kop De Veste) of het Lelycentre? Dan is uw wijk volgens het plan één van de eerste wijken die van het aardgas af gaat, namelijk vóór 2032. Dat betekent dat u vanaf 2032 dus geen aardgas meer kunt gebruiken. Een nieuwe cv-ketel op aardgas kopen is dus niet zo’n goed idee, omdat u dan binnen tien jaar opnieuw geld moet uitgeven aan een andere oplossing.

Warmtenet
Hoe gaan deze wijken van het aardgas af? Dat is nog niet zeker. Uit onderzoek blijkt dat er mogelijkheden zijn voor het aanleggen van een warmtenet in dit deel van de stad. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water door stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om huizen en andere gebouwen te verwarmen. Het water in het warmtenet kan worden verwarmd met water uit de aarde. Dat noemen we ook wel geothermie*. De gemeente wil graag met de wijken in gesprek over zo’n warmtenet. Of het warmtenet er ook echt komt, hangt bijvoorbeeld af van hoeveel inwoners er gebruik van willen maken.

Twee mogelijkheden
Woont u in de Boswijk, Waterwijk, Archipel, Landerijen (het deel dat op aardgas is aangesloten), Stadshart (tot aan Kop De Veste) of het Lelycentre? En heeft u binnenkort een nieuwe cv-ketel nodig? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Wilt u misschien gebruikmaken van het warmtenet in de toekomst? Dan raden we aan om eerst voor een tijdelijke oplossing te kiezen. Dat kan bijvoorbeeld door het huren van een cv-ketel of (hybride) warmtepomp.
  • Wilt u geen gebruik maken van een warmtenet? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp. Vanaf 2026 zijn hybride warmtepompen (deels op aardgas en deels op elektriciteit) de standaard voor het verwarmen van huizen  . Dat betekent dat er vanaf die datum geen (nieuwe) cv-ketels meer worden verkocht. Houd er bij het kiezen voor een hybride warmtepomp wel rekening mee dat u binnen tien jaar geen aardgas meer kunt gebruiken. De warmtepomp moet het huis vanaf dan dus helemaal elektrisch kunnen verwarmen.


Overige wijken
Woont u niet in een van de hierboven genoemde wijken? Dan gaat uw wijk volgens het plan voor 2040 óf voor 2050 van het aardgas af. Dat betekent dat er nog voldoende tijd is om na te denken over hoe u uw huis aardgasvrij wilt maken. U kunt weer een cv-ketel installeren, maar ook kiezen voor bijvoorbeeld een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp. Vanaf 2026 zijn hybride warmtepompen (deels op aardgas en deels op elektriciteit) de standaard voor het verwarmen van huizen. Vanaf die datum worden er geen (nieuwe) cv-ketels meer verkocht.

Huurders en VVE’s
Bent u huurder? Dan is de eigenaar verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van uw huis. Huurt u een huis van Centrada of Harmonisch Wonen? Dan is het goed om te weten dat de gemeente in gesprek is met deze woningcorporaties om de huizen die zij bezitten, aardgasvrij te maken.

De woningcorporatie neemt hierover contact met u op. Huurt u particulier? Ga dan in gesprek met uw verhuurder. Voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) geldt dat als de cv-ketel zorgt voor de verwarming van het hele gebouw, de VVE verantwoordelijk is voor het vervangen van de cv-ketel. Als ieder appartement een eigen cv-ketel heeft, is de eigenaar van het appartement verantwoordelijk.

(Bron: Gemeente Lelystad) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen