Stichting Kreatieve Werkplaats Lelystad bestaat 50 jaar

Ponyclub SKWL
Ponyclub SKWL
Foto: Ponyclub SKWL

In Lelystad is de Stichting Kreatieve Werkplaats Lelystad (SKWL) beter bekend als ‘De Ponyclub’. Dit jaar bestaat de Ponyclub 50 jaar. Zoals normaal elk jaar, werd ook dit lesseizoen afgesloten voor de les kinderen. Op zo’n moment kunnen de kinderen aan hun familie laten zien wat ze allemaal geleerd hebben.

Reünie
De sluiting van het lesseizoen was dit jaar op 9 juli. Op dezelfde dag heeft SKWL een klein extra feestje gevierd voor de oud boxhouders en de verzorgers. Het werd een flink feest, waarbij veel leden en oud-leden een bezoek brachten aan SKWL aan de Hoefslag.

Hiervoor was het terrein flink versierd met vele slingers en ballonnen. Tevens werden er verschillende activiteiten georganiseerd. Op de aankondiging stonden zaken als springkussen, schminken, demonstraties, mini markt en nog veel meer.

Stichting
SKWL heeft tot doelstelling om kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar te leren omgaan met pony’s. Dit houdt onder meer in dat men moet leren paardrijden, maar zeker ook alle zaken die er komen kijken bij het houden van een pony.

Dat betekent dus een halster omdoen, de pony leiden aan een touw, borstelen, hoeven krabben en zelfs het zadel op de rug van de pony doen en het hoofdstel omdoen. Het grootste deel van de pony’s zijn eigendom van particuliere boxhouders.

Boxhouder
De boxhouder en de eventuele kinderen kunnen zoveel mogelijk gebruik maken van de eigen pony. Daarentegen is men wel verplicht om de pony één of twee keer in de week beschikbaar te stellen aan de Ponyclub.

De Ponyclub geeft dan lessen aan kinderen die zelf geen mogelijkheid hebben om een eigen pony te houden. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, daar de boxhouders alle voorkomende werkzaamheden zelf uitvoeren. Dit zijn onder meer het onderhoud aan de gebouwen, het erf, de bak, de weides en de omheining.

Pony
SKWL werkt uitsluitend met pony’s. Dit heeft een praktische achtergrond, daar de oorspronkelijke bozen op het terrein gewoon te klein waren voor de paarden. Daarna heeft men steeds gekozen voor pony’s.

Daarentegen is het niet makkelijk om een pony te kunnen berijden. Tevens worden de lessen door de leden zelf gegeven. Het onderhoud wordt ook zelf gedaan. Zo staat op de planning dat in 2026 de boxen weer vervangen moeten worden. Dan zullen het waarschijnlijk weer boxen voor pony’s worden.

(Bronnen: Ponyclub SKWL, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen