Vrijwilligers nodig voor de Luisterlijn

Foto: De Luisterlijn

In Nederland zijn vele mensen die niemand hebben waarbij ze terecht kunnen of durven om een keer hun verhaal kwijt te kunnen. De behoefte aan een luisterend oor of een vertrouwelijk gesprek is groot, heel groot. Dagelijks worden door zo’n 1.500 getrainde vrijwilligers van de Luisterlijn zo’n 1.000 gesprekken gevoerd.

Luisterlijn
Gesprekken met mensen die zich eenzaam voelen, zorgen, pijn of verdriet hebben. Meestal kunnen de mensen er weer even tegenaan na een gesprek. De luisterlijn is 24 uur per dag, zeven dagen per week en hele jaar door bereikbaar voor alle inwoners van Nederland.

Met de vrijwilligers kan men praten over – zo goed als alles – wat men bezighoudt. Of dat nu gaat over angst, pijn, verdriet of blijdschap. Vrijwilligers luisteren met oprechte aandacht, zonder oordeel en geven de persoon even een steuntje in de rug. Het nummer is 088 – 0767 000.

Gesprek
Het aantal gesprekken die de vrijwilligers voeren bij de Luisterlijn blijft onverminderd hoog. Zo zijn er in 2021 ruim 354.000 oproepen beantwoord. Het zijn er iets minder dan het jaar er voor, volgens de Luisterlijn. Dit komt voornamelijk door zwaardere en langere gesprekken.

Er wordt vooral contact gezocht bij verdriet, eenzaamheid of zorgen. De behoefte dat er iemand luistert, is de afgelopen jaren flink toegenomen. De pandemie heeft de mensen de eenzaamheid ingedrukt. Wanneer contact met familie, vrienden of in de supermarkt niet kan, is de Luisterlijn een uitkomst.

Vrijwilligers
Gezien de toename van / en de vele telefoontjes, is de Luisterlijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Dit is met name nodig om te kunnen voorzien in een grote maatschappelijke behoefte naar mensen die luisteren naar het verhaal.

Dag en nacht zitten getrainde vrijwilligers klaar. Zonder een oordeel te geven, luisteren deze mensen naar mensen in kwetsbare situaties. Maar om dit te kunnen blijven doen, zijn nieuwe vrijwilligers hard nodig.

De Luisterlijn bestaat al meer dan zestig jaar en wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op het moment dat men behoefte heeft aan een gesprek, kan men het nummer 088 0767 000 bellen of chat/mail via www.deluisterlijn.nl.

(Bronnen: PCOB Lelystad, De Luisterlijn, FlevoPost)  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen