Elandkalf geboren in Natuurpark Lelystad

Foto: Het Flevo-landschap

Door het lange gras was er lang onzekerheid, maar eind juni konden de boswachters hun vermoedens dan toch bevestigen: er is onlangs een elandkalf geboren in Natuurpark Lelystad. Het jong blijft de komende weken nog veel in de dekking liggen, maar zal langzamerhand wel steeds vaker te zien zijn voor bezoekers. Wie het diertje wil spotten zal dus geduld (en een beetje geluk) moeten hebben en goed moeten opletten.

Grootste hertensoort
De eland is de grootste hertensoort ter wereld en leeft normaal gesproken in het koude noorden van Noord-Amerika, Europa en Azië. Mannetjes kunnen wel 2,2 meter hoog worden en 800 kilo zwaar. Vrouwtjes zijn iets kleiner. Elandstieren hebben over het algemeen een breed, bladvormig schoffelgewei met korte uitsteeksels.

Het eten van de eland bestaat met name uit scheuten en twijgen van de de grove den, de schors van wilgen en ratelpopulieren. In de zomer wordt het dan meestal een dieet van grotere kruiden, bladeren en waterplanten. Kalfjes wegen bij de geboorte zo’n 15 kilogram.

Lelystad
Elanden kunnen zo’n 27 jaar oud worden. De Europese eland kan men tegenkomen in Scandinavië, de Baltische Staten, Tsjechië, Polen, Wit-Rusland. In Nederland zijn ze alleen te vinden in Natuurpark Lelystad.

Eerder kwam de eland ook nog wel in het wild voor, maar dat is al duizend jaar niet meer het geval. In Drenthe zou het nog tot rond 1025 te zijn geweest. Men verwacht dat het dier niet meer in het wild in Nederland zal terugkomen. Er zijn namelijk niet genoeg grote, rustige stukken natuur.

(Bronnen: Nieuwsbrief Het Flevo-landschap, Flevo-landschap) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen