Met z’n allen kan het park schoon worden gehouden

Foto: Nederland Schoon

Hoe populairder het park, hoe meer zwerfafval. En dat maakt het meteen een stuk minder leuk. Maar iedereen kan zijn steentje bijdragen om zwerfafval te verhelpen én te voorkomen. Hiervoor zijn een aantal tips misschien handig om niet te vergeten.

Picknick in het park: ga voor zero waste!
Als men gaat picknicken in het park, is het beter om niets weg te gooien. Wat er niet is, hoeft men ook niet op te ruimen. Daarom gaat Nederland Schoon deze zomer voor een zero waste picknick.Tips om dit te kunnen doen, zijn op deze site te vinden.

Ga ploggen
Als men actief én nuttig bezig wilt zijn, kan men het beste de tijd nemen om te gaan ploggen. Plogging is een combinatie van joggen en het rapen van zwerfafval. Als men nu aan het rennen is door het favoriete park en men ziet afval liggen, raap het dan op en neem het mee in de tas. Het is gewoon een kwestie van twee vliegen in één klap.

Makkie met het zakasbakkie!
In het gevonden zwerfafval zit het meeste peuken. Peuken bevatten giftige stoffen. In het filter zit plastic, dat als het niet netjes wordt opgeruimd, in de natuur en in allerlei dieren terecht kan komen.

In het park liggen de asbakken niet voor het oprapen. Daarom kan men beter de eigen asbak meenemen. Hierin wordt de peuk veilig en makkelijk uitgedrukt. Tevens kan men op die manier de peuk mee naar huis nemen of naar een veilige plaats om de peuk weg te gooien.

Al het afval verzamelen!!!
Na een heerlijke dag in het park, is het verstandig om de plaats schoon achter te laten. Makkelijk als je dan een afvalzak bij je hebt, waar al het afval in kan. Naast het gebruik van een afvalzakje, kan men ook gebruik maken van een CleanPicnic kleedje.

Neem mee, neem mee!
Op het moment dat de afvalbakken – na een drukke dag in het park – overvol zijn, zet het afval er dan niet op of naast. Hoop er niet op dat iemand anders de troep opruimt, maar neem het afval mee naar huis en gooi het thuis netjes weg. De dieren en de wind kunnen er niet mee vandoor gaan. Zo houden we Nederland Schoon !

(Bronnen: Het Zero Waste Project, Nederland Schoon, Nieuwsbrief Nederland Schoon, Cleanpicnic)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen