Orgaworld opnieuw naar de rechter

Foto: Orgaworld

Het internationale waste-to-productbedrijf Renewi plc heeft mei 2019 Rotie Organics overgenomen. Daardoor werd Orgaworld een onderdeel van het bedrijf Renewi Organics. Orgaworld produceert groene stroom en compost uit voedselresten. De vijf locaties van het bedrijf zijn gericht op composteren, anaerobe vergisting en technologie voor afvalwaterzuivering.

Geurhinder
Om de uitstoot van kwalijke geuren tegen te gaan is een nieuw geurfilter besteld. Dit is een tweetraps luchtwasser. Deze wasser verwijdert geurcomponenten en ammoniak uit de uitstoot. In het verleden is de productie fors verhoogd en de fabriek wil nog verder groeien.

Om alle mogelijke geurhinder te beperken tot een minimum heeft Renewi Organics een geurfilter installatie besteld. De installatie is bestemd voor de locatie van Renewi aan de Zeeasterweg in Lelystad. Als alles goed gaat, zal de installatie in het eerste kwartaal 2022 in gebruik worden genomen.

Dwangsom
Het bedrijf aan de Zeeasterweg krijgt regelmatig klachten over stankoverlast. De klachten komen vooral van de boeren in de omgeving en van inwoners van de Landerijen. Orgaworld zou voorjaar 2022 een nieuw filter plaatsen.

Eerder is het bedrijf al voor de rechter moeten verschijnen. Daaruit is de eis gekomen van een dwangsom van 250.000 euro op het moment dat de geurnorm overschreden zou worden. Met het nieuwe filter – een tweetraps luchtwasser – zou de geur en ammoniak verwijderd worden uit de uitstoot.

Eerdere uitspraak
Er zijn al klachten gekomen over stankoverlast sinds 2018. De provincie had in eerste instantie een dwangsom van 5.000 euro per overtreding opgelegd. Echter de klachten bleven komen en daarom werd vorig jaar de dwangsom verhoogd naar 250.000 euro.

Middels een spoedprocedure begin maart heeft de rechter geoordeeld dat de nieuwe dwangsom onevenredig hoog was. Echter de provincie bleef bij haar mening. Daarom stond Orgaworld afgelopen woensdag weer voor de rechter, dit keer om de dwangsom aan te vechten.

Orgaworld wilde af van een dwangsom totdat het nieuwe luchtfilter is geïnstalleerd en in werking is gesteld. Het bedrijf wilde al met de installatie van de luchtwasser beginnen, echter is het wachten op de vergunning van de provincie. Eind april zal de rechter een uitspraak doen.

(Bronnen: Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen