Drie busorganisaties hadden ingeschreven voor concessies

Foto: EBS OV

De vervoerders EBS, Keolis en Qbuzz hebben een bod gedaan om het busvervoer te kunnen verzorgen in de regio IJssel-Vecht. Als beste kwam EBS uit de bus. Daarom zal de organisatie vanaf december 2022 het noordelijke deel van de Veluwe en Midden-Overijssel gaan berijden. Tevens zal de vervoerder ook het openbaar vervoer in de regio IJsselmond en Lelystad gaan verzorgen.

Aanbesteding
Deze wijziging van organisatie in het gebied is gekomen uit de aanbesteding van een gezamenlijke 13-jarige busconcessie. Dit kwam van de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. De concessie IJssel-Vecht 2023-2035 voorziet in duurzaam, aantrekkelijk en toekomstbestendig openbaar vervoer.

Het bedrag voor de hele concessie komt in de buurt van 80 miljoen euro per jaar. Hierbij zouden zo’n 300 bussen in de concessie zitten. Over de eisen aan het vervoerscontract is door de reizigersorganisaties een advies uitgebracht.

EBS
EBS staat voor Egged Bus Systems en is in 2010 opgericht om mee te kunnen dingen naar concessies in het Nederlandse OV. EBS is een onderdeel van de Israëlische Egged Group. In de beginperiode heeft EBS het vervoer geregeld in de concessie Waterland, waarvoor 211 bussen geleased moesten worden.

Aangezien het bedrijf in 2013 nog in financiële problemen zat, moest de dienstregeling in Waterland eenvoudiger. Daarna kwamen er steeds meer concessies bij, zoals Voorne-Putten en Rozenburg (vanaf december 2018) en rondom Den Haag (vanaf augustus 2019).  Daar komt nu de concessie IJssel-Vecht bij.

Kritiek
Volgens de uitkomst van de aanbestedingsprocedure heeft het bedrijf gescoord met investeren in de ontwikkeling van de chauffeurs. Tevens met de mate van klantgerichtheid en met duurzaamheid. Dit laatste door de inzet van elektrische bussen.

EBS en vooral het moederbedrijf Egged Group is niet helemaal onomstreden. Vooral is er veel kritiek van activisten die opkomen voor Palestina, mensenrechtenactivisten. Het moederbedrijf exploiteert buslijnen naar illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied.

(Bronnen: RTv Focus Zwolle, Radio Lelystad, Wikipedia) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen