Eind van het jaar wordt De Tong teruggeplaatst

Foto: CDA

Langs de A6 aan de Knardijk stond tot twee jaar terug De Tong, voorheen De Tong van Lucifer. Het beeld van Ruud van de Wint had last van een hevige storm en moest ter restauratie aangeboden worden. De restauratie gaat beginnen voor de prijs van 200.000 euro.

Veelbesproken werk
Het veelbesproken werk van Ruud van der Wint is zo’n twee jaar geleden bij een flinke storm uit zijn evenwicht gebracht. Tijdens de storm wankelde het kunstwerk, maar bleef wel staan. Uit voorzorg is het beeld van zijn voetstuk gehaald. Het is daarvoor ook regelmatig vernield.

De provincie Flevoland hoopt in het najaar De Tong weer terug te kunnen plaatsen. De provinciale politiek had in begin 2021 laten onderzoeken of een opknapbeurt mogelijk was. De provincie is eigenaar van het kunstwerk en is overgegaan tot herstel.

Gevoelige kwestie
Het beeld van 9 meter hoog en 4 meter breed is door een restaurateur onderzocht. Voor het herstel moest een aanbestedingsprocedure in werking worden gezet. Het was eigenlijk helemaal niet zeker of het beeld weer terug zou komen op haar plaats.

Voor de fracties van de ChristenUnie en de SGP hoefde De Tong van Lucifer (dat was de originele naam) niet gerestaureerd worden. De fracties vinden het beeld kwetsend, godslasterlijk en aanstootgevend.

Daarnaast zijn er stromingen die de naam Lucifer zien als een synoniem voor de duivel. Men wilde het beeld niet terug. Dat was niet tegen te houden maar de naam is ondertussen wel aangepast.

(Bron: De Stentor) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen