Extra hulp welkom bij het redden van padden

Foto: Twitter

Maart 2020 was ook al sprake van het feit dat mensen lopend over het laantje naar de Gelderse Hout alleen maar dode padden tegenkwamen. Zeker sinds een paar jaar geleden de Triade woongroep er is gebouwd en er steeds meer verkeer over de weg rijdt. De padden steken de weg over, maar vele diertjes halen de overkant niet.

Hulp gezocht
Dominga de Bont heeft in die tijd contact gezocht met de plaatselijke IVN afdeling. Tevens met de beheerder van de Gelderse Hout, Staatsbosbeheer. De hulpvraag werd meteen omgezet in ondersteuning met hulp.

De hulp was nodig om paddenlevens te redden. IVN ondersteunde de toenmalige actie met onder andere vrijwilligers. Staatsbosbeheer levert de benodigde materialen en de benodigde mankracht bij het plaatsen van schermen en emmers.

Paddentrek
Dit jaar is Staatsbosbeheer – samen met vrijwilligers – ook weer begonnen met het plaatsen van de schermen en de emmers. De start was vandaag 11 februari met het plaatsen van de schermen en emmers langs de weg naar het Gelderse Hout. Deze schermen en emmers voorkomen dat de dieren platgereden worden.

Normaal gesproken overwinteren de amfibieƫn in bosgebieden. Zodra de temperatuur stijgt boven de 8 graden, gemiddeld berekend over een etmaal en dat voor ongeveer drie dagen, komen de dieren tevoorschijn. De diertjes gaan dan naar een nabijgelegen poel om zich voort te planten.

Hulp is welkom
Op het moment dat de amfibieĆ«n – padden, kikkers en salamanders – langs de schermen lopen, op zoek naar een mogelijkheid om naar de poel te lopen, vallen ze in de emmer. De emmer wordt twee keer per dag leeggemaakt bij de poel.

Dit gebeurt voor een aantal weken door een aantal vrijwilligers, onder andere van IVN-Lelystad. Ook bewoners van omliggende woonwijken helpen mee. Maar om het rooster rond te krijgen, zijn nog meer vrijwilligers nodig voor de Paddenbrigade Lelystad. Aanmelden kan via [email protected]

(Bronnen: IVN, Staatsbosbeheer, FlevoPost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen