Flevoland helpt scholen naar duurzame schoolgebouwen

Foto: Provincie Flevoland

Als eerste school in Flevoland neemt SCPO Lelystad deel aan het project Duurzame Schoolgebouwen Flevoland. Vanuit dit project ontzorgt Flevoland de schoolbesturen bij de verduurzaming van de schoolgebouwen. Voor SCPO is de start bij vier van haar gebouwen.

Start
De eerste stap is dat de school met behulp van de provincie een duurzaamheidsonderzoek doet voor de schoolgebouwen.Hierdoor krijgt de school inzicht in de maatregelen die nodig zijn om de schoolgebouwen te verduurzamen tot CO2-neutrale gebouwen.

Deze week hebben gedeputeerde Cora Smelik en bestuursvoorzitter Willem de Jager het startschot voor de samenwerking gegeven. Dit gebeurde op de CBS Driestromenland en werd gevierd met een duurzame lunch en een waterfles (Dopper) voor alle leerlingen.

Verduurzamen
Voor de provincie Flevoland komen 22 schoolbesturen in aanmerking voor het project. Ze kunnen gebruik maken van ondersteuning en advies op maat om in totaal 53 gebouwen te verduurzamen. Momenteel zijn er reeds 6 aanmeldingen binnen.

Schoolbesturen willen graag verduurzamen, maar hebben niet de tijd en kennis om te starten of door te pakken. Het project Duurzame Schoolgebouwen Flevoland sluit aan bij deze behoefte. In deze tijd van Corona hoort daar ook een goede ventilatie bij.

Voorop lopend
Het schoolgebouw van de Driestromenland is één van de vier schoolgebouwen die wordt verduurzaamd. Op deze school en op CBS Horizon is reeds de ventilatie check gedaan. Voor beide scholen bleek dat de ventilatie in een aantal klaslokalen beter kan. Met het project wordt de ventilatie aangepakt.

Die aanpak resulteert in het plaatsen van warmteterugwin-units. De warmte van afgevoerde lucht wordt overgedragen aan verse, nog niet opgewarmde lucht. De warmte zou anders verloren zijn gegaan. Zo wordt Coronaproof geventileerd en tevens bespaart op het energieverbruik.

Duurzame lunch
De leerlingen ontvingen een waterfles (Dopper) en een duurzame lunch. Op die dag werden de leerlingen extra bewust gemaakt van het thema verduurzamen. Plastic flesjes zijn met de Dopper verleden tijd. Op school zijn watertappunten. Tevens past de lunch in de Gezonde-School-aanpak.

Meer informatie (ook over deelname) is te vinden op www.flevoland.nl/

(Bron: Provincie Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen