Ook in Lelystad vogelgriep vastgesteld

Foto: NOJG

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft laten weten dat op een pluimveebedrijf in Lelystad bij kippen de vogelgriep is vastgesteld. Het gaat hier waarschijnlijk om de zeer besmettelijke variant H5. Daarom zijn de ongeveer 24.000 dieren geruimd.

Besmet bedrijf
De ruiming van de kippen op het leghennenbedrijf gebeurt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zoals het er nu uitziet, zijn er geen andere pluimveebedrijven binnen een straal van 1 kilometer van het besmette bedrijf.

Echter er liggen nog wel 4 andere pluimveebedrijven binnen een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf. Deze bedrijven zullen worden gescreend door de NVWA. Daarnaast liggen er nog 20 andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer.

Vervoersverbod
Hier geldt met onmiddellijke ingang een vervoersverbod. Het vervoersverbod geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Tevens is het verboden om mest van vogels en gebruikt strooisel te vervoeren in het gebied.

Daarnaast geldt tevens het verbod op het vervoer voor dieren en dierlijke producten van bedrijven met gevogelte. Tenslotte is er een algeheel jachtverbod in het gebied. Er zijn al voor een langere tijd landelijke maatregelen uitgevaardigd, zoals een ophok- en afschermplicht.

Risico’s
Volgens de Wereldorganisatie voor Diergezondheid neemt het risico voor mensen ook toe. Daarnaast zijn er ook zieke dieren ontdekt op de Oostvaardersplassen. Op verschillende plaatsen in Nederland is vogelgriep vastgesteld.

Zo zou er bunzing gevonden zijn op het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee die besmet was met hoogpathogene vogelgriep. De bunzing, gevonden op 8 januari, gedroeg zich vreemd. Het dier draaide ongecontroleerd met de kop en was compleet gedesoriënteerd.

Onderzoek bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) toonde aan dat het dier besmet was het hoogpathogene H5N1 vogelgriepvirus. In december werd in Zuid-Nederland een vos gevonden, die na onderzoek door WBVR ook besmet bleek te zijn met vogelgriep.

(Bronnen: Nieuwe Oogst, De Stentor, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen