Nieuwbouw basisscholen loopt vertraging op

Foto: Ongehinderd

De gemeente Lelystad wist in 2019 reeds te melden dat vele schoolgebouwen in Lelystad verouderd waren. Daarnaast waren er scholen die niet meer bij de huidige tijd pasten, kijkend naar duurzaamheid en de eisen voor modern onderwijs. Tenslotte kwamen ook de ventilatie-eisen om de hoek kijken door de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus.

Inventarisatie
De gemeente heeft de scholen laten inspecteren om te kijken waar de grootste problemen waren en welke scholen als eerste aan de beurt zouden komen. Hier kwam een lijst van negen scholen uit, die in acht jaar vernieuwd zouden moeten worden.

Na die acht jaar konden dan weer de volgende scholen aangepakt worden. Bovenaan het verlanglijstje stonden De Triangel, De Schakel en De Tjalk. In oktober schreven de besturen van de drie scholen reeds dat de vervanging muurvast zat en dat er overal vertraging is opgelopen.

Vertraging
In dezelfde tijd hebben de fracties van D66 en de ChristenUnie vragen gesteld aan het college waarom die vertraging is ontstaan. De beide fracties wilden duidelijkheid en hebben schriftelijke vragen gesteld.

De beide fracties hadden er nogmaals gewezen op het feit dat basisschool De Schakel als eerste opgeknapt zou worden. Er zou een definitief plan liggen – in oktober –  maar dat zou beduidend meer geld gaan kosten. D66 en ChristenUnie wilden weten hoeveel de nieuwbouw van de scholen zou gaan kosten.

Antwoorden
in de gemeenteraad had het CDA ook al eerder vragen gesteld over de nieuwbouw van De Schakel. Het college heeft afgelopen week antwoorden gegeven waarom de nieuwbouw van De Tjalk en De Schakel vertraging op heeft gelopen.

In eerste instantie was de gemeente van plan één schoolgebouw voor de scholen te plaatsen. Echter De Triangel heeft besloten om te verhuizen naar de Landstrekenwijk. Dit heeft veel tijd gekost en leverde vertraging op. Daarnaast kwam natuurlijk ook nog Corona en had men last van personele uitval.

Nieuwbouw
Volgens het college hebben andere huisvestingsprojecten veel aandacht gevraagd zoals het Porteum. Tevens kwamen de scholen met extra wensen, wat onduidelijkheden heeft opgeleverd. Hetzelfde is opgetreden bij de nieuwbouw voor De Regenboog en De Wingerd.

Om alles te versnellen is eerder dan normaal een aannemer bij het proces gehaald. Zoals het er nu naar uitziet, wil het college een ontwerp voor het nieuwe gebouw van De Schakel en De Tjalk begin 2022 aan de raad voorleggen. Dan zou de bouw eind 2023 klaar kunnen zijn en dat is een jaar later dan gepland.

(Bron: Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen