Nieuwbouw voor basisscholen

Foto: Ongehinderd

In mei 2019 was het duidelijk dat, als het aan het college zou liggen, negen basisscholen een nieuw onderkomen in de komende jaren zouden krijgen. Meestal zou dit gaan om nieuwbouw op de locatie van de scholen. Maar ook zou het voorkomen dat twee scholen samen zouden gaan in één pand.

Verouderd
In 2019 wist de gemeente reeds te vertellen dat vele schoolgebouwen in Lelystad verouderd waren. Tevens waren er scholen die niet meer bij de tijd pasten als men keek naar duurzaamheid en de eisen voor modern onderwijs. Daarnaast kwam natuurlijk ook de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus. Hierdoor kwamen nogal wat ventilatie-eisen om de hoek kijken.

Natuurlijk was het college zich er van bewust dat het flink in de kosten zou lopen als men de gebouwen goed zou onderhouden. Geld dat hard nodig was voor goed onderwijs. Daarbij komt dan ook nog dat vele scholen in dezelfde periode zijn gebouwd. Dat brengt met zich mee, dat de scholen samen aan het eind van de levensduur zijn.

Er is dus in die tijd geïnventariseerd welke schoolgebouwen als eerste vernieuwd zouden moeten worden. Hier is een lijst van negen scholen uitgekomen. Deze moeten in acht jaar vernieuwd worden. Na die acht jaar zijn andere scholen aan de beurt. Bovenaan de lijst stonden De Triangel, De Schakel en De Tjalk.

Vertraging
Daar nu blijkt is het vervangen van de verouderde basisscholen in de problemen gekomen, schrijven drie schoolbesturen. NIet alleen de vervanging zit muurvast maar ondertussen is overal flinke vertraging opgelopen. Zo is het voorbeeld van de nieuwbouw van de basisschool De Schakel.

De nieuwbouw zou voor de kerst klaar zijn, ware het niet dat de bouwplannen nog niet eens zijn goedgekeurd. Met een beetje goede wil, zal in de zomer 2022 de eerste paal de grond ingaan. De Stichting Christelijk Primair Onderwijs – waar De Schakel bij hoort – denkt dat na de plannen van 2019 niets meer is gedaan.

Gemeente Lelystad
Wethouder Madelon van Noort geeft toe dat de nieuwbouw van de scholen vertraging op heeft gelopen. Maar het college schijnt er van geleerd te hebben. Tevens is er in 2020 nog een collegecrisis geweest.

Natuurlijk zijn de kosten ondertussen ook nog gestegen. En over de centen zal de gemeenteraad nog een ei moeten leggen. Maar de wethouder heeft aangegeven dat als de raad voor de kerst met een positieve beslissing komt, de nieuwbouw voor De schakel in de zomer 2022 kan beginnen. Daarna kan de vertraging ingelopen worden en hebben alle scholen eind 2027 een nieuwe huisvesting.

(Bron: Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen