Voorrang op het netwerk voor Facebook, ondanks tekorten

Foto: Binnenlands Bestuur

In Flevoland is er krapte op het energienetwerk. Eerder heeft Alliander aangegeven dat 70 van de 76 aandeelhouders akkoord zijn gegaan met het investeren van geld in een toekomstig energienet. Op hetzelfde moment stuurde de gemeente Lelystad dat er gewerkt wordt aan een Taskforce. Dit gebeurt samen met Dronten, de provincie Flevoland, netbeheerders Liander en TenneT.

Elektriciteitsnet
De Taskforce gaat aan de slag om met spoed (tijdelijke) oplossingen te vinden om nieuwe grootverbruikers aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk in Lelystad Zuid. Dit blijkt nodig te zijn omdat het onderstation Zuiderveld de maximale capaciteit heeft bereikt.

Door de versterking – miljardeninvestering Alliander – kan de energieleverancier uitbreiden. Dit is heel hard nodig, want er komt steeds meer vraag naar elektriciteit. Dit gebeurt door de energietransitie, economische groei en de woningbouwplannen.

Datacentrum Zeewolde
Maar ondertussen blijkt – ondanks de problemen op het gebied in heel Flevoland – dat het kabinet aan Facebook een belofte heeft gedaan dat deze nieuwe klant voorrang krijgt bij aansluiting op het netwerk in Zeewolde.

Door middel van de Wob (Wet Openbaarheid Bestuur) is De Telegraaf er achter gekomen dat voormalig minister Eric Wiebes vorig jaar al toestemming heeft gegeven. Hierbij werden de reguliere voorwaarden omzeild. Het moederbedrijf van Facebook – Meta – schijnt het kabinet onder druk te hebben gezet. Voorrang en anders zou het bedrijf naar een andere locatie gaan zoeken buiten Nederland.

Voorrang
Hiervoor is een bepaalde constructie bedacht die nog niet eerder is voorgekomen. Dit om de bouw van het datacenter mogelijk te maken en eerder op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Het voorstel blijkt te zijn dat Meta op eigen kosten een extra stroomonderstation laat bouwen.

Volgens TenneT is dit nog eerder voorgekomen. Tevens is de netbeheerder hier ook geen voorstander voor. De constructie kan het dus vaker worden toegepast – misschien al eerder toegepast? – en het schept geen draagvlak onder de gemiddelde burger. TenneT verzoekt het kabinet met duidelijk beleid te komen over de prioriteiten op het gebied van energiegebruik en -voorziening.

(Bronnen: De Stentor, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen