Taskforce aan de slag om elektriciteitsbeperking op te lossen

Foto: noordoostpolder.nieuws.nl

Gemeenten Lelystad en Dronten, de provincie Flevoland en de netbeheerders Liander en TenneT vormen een gezamenlijke taskforce. Zij gaan aan de slag om met spoed (tijdelijke) oplossingen te vinden om nieuwe grootverbruikers aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk in Lelystad Zuid. Dit is nodig omdat het onderstation Zuiderveld in Lelystad de maximale capaciteit heeft bereikt.

De taskforce gaat op korte termijn bedrijven en instellingen stimuleren om energie te besparen en hun energieverbruik te verspreiden, zodat er minder energie wordt gebruikt op drukke momenten. De energie kan dan beter verdeeld worden over andere bedrijven. Bedrijven kunnen een vergoeding krijgen als zij minder stroom afnemen van het net. Bedrijven die hierin zijn geïnteresseerd kunnen nu al contact opnemen met Liander. Met Lelystad Airport Businesspark is Liander al in gesprek over onder andere de mogelijkheid voor een apart schakelstation en andere innovatieve oplossingen.

Nieuw onderstation in 2026
Daarnaast werkt de taskforce intensief samen om zo snel mogelijk een nieuw onderstation te bouwen en in gebruik te nemen. Daarvoor moet een locatie worden gekozen, moeten vergunningen worden geregeld en afspraken worden gemaakt. De verwachting is dat in 2026 een nieuw onderstation gereed is en in gebruik genomen kan worden.

Netbeperking geldt voor nieuw te vestigen grote bedrijven
De beperking in netcapaciteit is niet nieuw. Ook landelijk speelt dit probleem. De netbeperking geldt alleen voor bedrijven die zich nieuw willen vestigen in het gebied Lelystad Zuid en nog geen contract hebben afgesloten met Liander én voor grootverbruikers in dit gebied die extra capaciteit willen. Voor de bestaande bedrijven in Lelystad verandert er niets onder hun huidige contract. Ook voor woningen verandert er niets. De stroom blijft gewoon geleverd worden. Zo is ook voor al in ontwikkeling zijnde woningbouw zoals Warande capaciteit gereserveerd.

Vragen?
Heeft u vragen die u wilt stellen over de netbeperking? Dan kunt u mailen naar [email protected] of contact opnemen met Liander via 088-5426362.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen