Opstap naar werk voor Statushouders

Foto: Werkbedrijf Lelystad

Om statushouders aan een baan te helpen, heeft Onno Vermooten van Werkbedrijf Lelystad een banenmarkt georganiseerd. De opzet was om statushouders in contact te brengen met werkgevers. Het initiatief kwam van Werkbedrijf Lelystad, maar was een onderdeel van het landelijke programma om de partijen bij elkaar te brengen.

Future Works
Zoals (bijna) alle gemeenten in Nederland, krijgt Lelystad ook elk jaar een aantal statushouders toegewezen. Dit zijn vluchtelingen, die een vergunning hebben gekregen en dus in Nederland mogen blijven. Een statushouder moet dan een plaats krijgen in de samenleving van Lelystad.

Hierbij heeft elke statushouder hulp nodig, voor de regels en vaak ook de taal. Deze hulp komt van Werkbedrijf Lelystad. De organisatie ondersteunt de statushouder vanaf het moment dat deze huisvesting heeft tot het moment dat men zelfstandig de weg naar werk heeft gevonden.

Hiervoor is de training Future Works ontwikkeld. Middels deze training wordt de statushouder wegwijs gemaakt in de samenleving in Lelystad. Tevens in de Nederlandse arbeidsmarkt, de werkcultuur,het solliciteren, het sociale stelsel, rechten en plichten.

Banenmarkt
Om daar nog verder bij te kunnen helpen, is de banenmarkt georganiseerd. Dit was op de Bataviawerf. Op de markt zijn 50 statushouders afgekomen die werk zochten. Tevens waren er tien verschillende werkgevers  aanwezig. De opkomst was groter dan men verwacht had.

De statushouders waren zeer enthousiast om zich te kunnen presenteren aan een mogelijke werkgever. Met een infokraam waren een aantal werkgevers in de hal van de Bataviawerf present. Naast een kraampje van Werkbedrijf Lelystad, waren er ook infopunten van Welzijn Lelystad, kringloopbedrijf De Groen Sluis, Schoonmaakservice Lelystad en Karmac archiefbeheer.

Het is niet de bedoeling dat er banen uitgedeeld worden. Het gaat meer om leerwerkplekken. Zo was er ook BDE personeelsdiensten uit Dronten aanwezig. Dit is een soort uitzendbureau, gespecialiseerd in het begeleiden van de statushouder naar werk. Als iemand al regulier werk aan kan, dan wordt dat aangeboden. Een andere mogelijkheid is een stageplaats.

(Bronnen: Werkbedrijf Lelystad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen