Kan een tekort aan huisartsen komen in Lelystad

Foto: Facebook

Volgens Lenneke van Montfort, regiobestuur bij de huisartsenvereniging, zijn er op dit moment net genoeg huisartsen in Lelystad. Echter als de gemeente wil gaan groeien met zo’n 20.000 inwoners, dan dreigt een tekort aan huisartsen. Bij die groei moeten er zeker 10 huisartsen bij komen. Maar dat is zeker niet eenvoudig, daar er landelijk een tekort is aan huisartsen.

Twintig jaar terug
Maar dit is niet de enige keer dat het verhaal van een dreigend tekort op tafel ligt. In  augustus 2002 werd hetzelfde gemeld. De praktijken die er toen waren, zaten overvol en er waren zelfs 1.200 inwoners die het zonder huisarts moesten stellen. In die tijd ging de gemeente Lelystad zelf actief op zoek naar huisartsen.

Er werd toen gesproken over eventuele opstartkosten die vergoed zouden worden. De gemeente ging samen met zorgverzekeraar Groene Land Achmea en de huisartsenvereniging op zoek naar een waarnemend huisarts voor de 1.200 inwoners zonder huisarts.

Een paar maanden eerder waren dat er nog 550 mensen uit Lelystad. Echter door de uitval wegens ziekte van een huisarts, liep het aantal inwoners zonder huisarts snel op. De gemeente was toen op zoek naar een waarnemer die eventueel de praktijk in de huisartsenpost in het ziekenhuis kon runnen.

Vandaag de dag
Ook vandaag de dag kan er een nijpend tekort ontstaan aan huisartsen. Maar men wil niet dat Lelystad dezelfde kant uitgaat als steden als Enschede of Almelo. In die plaatsen zijn duizenden mensen die geen huisarts hebben.

Op dit moment gaat het nog in Lelystad, echter de stad is niet een van de populairste plaatsen voor nieuwe huisartsen. Mogelijk denkt men dat het te ver van de randstad is en daarom blijft men liever in de buurt van de steden Amsterdam of Utrecht na de studie.

Ook nu wordt er weer gedacht dat de gemeente artsen moet helpen om in Lelystad een praktijk te starten. Tevens moeten de andere huisartsen de nieuwe artsen met open armen ontvangen. Laat gewoon zien dat Lelystad “the place is to be”, ook voor een nieuwe huisarts.

(Bronnen: Groot-Waterland, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen