Utopodium krijgt rekening van 46.000 euro

Foto: YouTube

De gemeente Lelystad heeft een rekening van bijna 46.000 euro gestuurd naar het bestuur van muziekzaal Utopodium. De factuur  is voor de huur over de afgelopen vijf jaar. Ron van Rees van Utopodium heeft aangegeven dat de organisatie binnen een maand het bedrag moet overmaken.

Utopodium
Stichting Utopodium – als volwaardige voorziening – organiseert activiteiten. Deze activiteiten zijn ter bevordering van de sociale cohesie en algemeen welzijn. Dan spreekt de Stichting over de inwoners van Lelystad, maar zeker ook over de minder validen en ander sociaal achtergestelde groepen.

Tijdens de activiteiten is er muziek en kunst afkomstig van diverse gemeenschappen. De Stichting werkt aan saamhorigheid, zodat uitsluiting wordt voorkomen. Centraal voor de Stichting is het podium of zoals gezegd wordt: ‘Jouw wereld op ons podium’. Daarom is de naam Utopodium gekozen.

Huurcontract
In 2013 werd na 27 jaren bioscoop Utopolis aan de Dukaatpassage gesloten, daar het aantal bezoekers behoorlijk was teruggelopen. Tevens konden de gemeente en de bioscoop het niet eens worden over een huurcontract. Echter in 2014 werd duidelijk dat de gemeente tijdelijke huurcontracten wilde afsluiten met dansschool WB en de Stichting Utopodium.

De gemeente heeft de huur met terugwerkende kracht in rekening gebracht bij Utopodium. Voor de Stichting was deze rekening van bijna 46.000 euro een onverwachte rekening. Aangezien de Stichting nauwelijks inkomsten heeft gehad, kan men de rekening dus ook niet betalen.

Aanpassingen
In 2014 heeft de gemeente aangegeven tijdelijke huurcontracten te willen afsluiten, echter Utopodium heeft nooit een huurcontract ontvangen. Daarentegen zijn wel afspraken in concept op papier gezet. Deze zijn nooit ondertekend.

Utopodium moest eerst alle vergunningen binnen hebben, voordat de huur betaald moest worden. Hierbij wordt gesproken over een horecavergunning. Voor die vergunningen zijn nog een aantal aanpassingen gewenst.  Denk hierbij aan de bouw van eigen toiletten. Deze bouw gaat niet zo snel, want de Stichting heeft weinig geld. Dit is al niet beter geworden door Corona.

Politiek
Het PvdA-raadslid Bahreddine Belhaj is niet te spreken over de handelwijze van de gemeente en noemt het asociaal. Hij noemt het zelfs wanbestuur om zonder uitleg na vijf jaar een nota voor de huur te sturen.

Het raadslid is van mening dat Utopodium nu een subsidie moet krijgen ter grote van het bedrag op de factuur. ‘Betreurt’ is het woord dat de gemeente gebruikt om aan te geven dat er nooit een huurcontract is getekend. De gemeente staat open voor een gesprek en betalingsregeling. Echter het idee van Belhaj is juridisch niet uitvoerbaar.

(Bronnen: De Kubus, Facebook, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen