Gemeentebestuur wil geen nieuwe enquête

Foto: Gemeente Lelystad

Volgens bewoners van de wijk Horst zou de gemeente Lelystad geblunderd hebben met een enquête over het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers. Bewoners van de wijk zouden tegen het plaatsen van de containers zijn, maar juist uit de enquête zou blijken dat een meerderheid vóór zou zijn.

Enquête
Er zijn bij de enquête tweehonderd huishoudens aangeschreven. Hiervan zouden er 136 tegen ondergrondse containers zijn en twintig voor. Daarnaast zouden er nog 44 niet gereageerd hebben. De uitslag van de gemeente gaf dus anders aan.

Bewoners hebben gevraagd om de resultaten van de gemeente nogmaals te bekijken. Echter het bleek dat de resultaten vernietigd zijn vanwege de privacywet AVG. Op zich is dit heel vreemd, aangezien het een anonieme enquête is geweest. De gemeente had de enquête uitgevoerd, echter de bewoners hadden een eigen enquête laten uitvoeren. De uitslagen kwamen dus niet overheen.

Motie PVV
De fractie van de PVV had een motie ingediend om de enquête over te doen. De motie was aangenomen in de gemeenteraad, maar er moest wel eerst onderzocht worden wat de gevolgen zouden zijn, als de gemeente de motie zou uitvoeren.

Het gemeentebestuur heeft aangegeven de enquête niet over te doen. Er is ondertussen een onderzoek gedaan en het college geeft aan dat een nieuwe enquête nogal wat consequenties zou hebben. Daarom kwam het besluit de motie niet uit te voeren.

Vooral voor de inwoners van Lelystad die positief hebben gekozen voor een ondergrondse container. Tevens voor het vertrouwen van deze Lelystedelingen richting de gemeente. Men heeft voor ‘ja’ gekozen en vertrouwt erop dat de gemeente dit ook uitvoert,

Reactie
Daarentegen zijn er natuurlijk ook andere geluiden. Mensen die ‘tegen’ hebben gestemd, worden nu teleurgesteld. In de wijken zijn grote en kleinere percelen, waarbij makkelijk een oplossing gevonden kon worden.

De fractie van de PVV heeft gezegd dat het om meerdere wijken zou gaan. De woordvoerder is van mening dat de fractie geschrokken is. Dit is niet eerlijk naar bewoners en de fractie is er nog niet klaar mee. De PVV is bezig met een eigen onderzoek en verzamelt informatie.

Door dit alles komen de wijken Horst en Zoom steeds meer tegenover de gemeente te staan. Aan de ene kant de wijken die minder vertrouwen in de gemeente krijgen. Er is zelfs een bewoner die een rechtszaak aanspant tegen de gemeente.

Aan de andere kant is er de gemeente – bij monde van wethouder Jack Schoone – dat aangeeft juist keurig gehandeld te hebben. Volgens de wethouder hebben de buurtbewoners te laat bezwaar aangetekend tegen de ondergrondse afvalcontainers.

(Bronnen: Ons Lelystad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen