Vijf ton voor aanpassing vier monumenten

Foto: Land Art Flevoland

Afgelopen woensdag hebben de Provinciale Staten ingestemd om 500.000 euro beschikbaar te stellen voor het herstellen van de omgeving van vier provinciale monumenten. De gebieden zijn bij het Observatorium (Lelystad), De Groene Kathedraal (Almere) en Aardzee en Sea Level (alle twee in Zeewolde).

Observatorium
De werkzaamheden voor herstel zullen zo snel mogelijk gaan beginnen. Volgens de provincie was het herstel nodig. Men heeft budget beschikbaar gesteld, zodat de kunstwerken de uitstraling krijgen die ze verdienen bij aanvang van de Floriade in 2022. Tevens waren de kunstwerken in zeer slechte staat.

De provincie Flevoland wil de ‘beleving’ van het Observatorium van Robert Morris verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door de omgeving terug te brengen in de oude staat. Dit is nodig omdat het object van aanblik is veranderd zo’n tien jaar geleden. Dit kwam door de aanleg van de Hanzelijn en de N307 (de weg naar Dronten).

Beleving verbeteren
Het kunstwerk van 1977, Observatorium, had vroeger lege akkers om zich heen. Momenteel is het een stuk drukker geworden. Men wil de ervaring verbeteren en de toegangsweg minder zichtbaar te maken. Dit gaat gebeuren door de verplaatsing van de parkeerplaatsen.

Daarnaast wordt een extra boompartij tussen het kunstwerk en de parkeerplaatsen aangebracht. Tenslotte een extra haag langs de weg. Dit is een stap naar de oorspronkelijke staat. Houten bielzen moeten vervangen worden en er wordt gezocht naar een oplossing voor de graffiti.

Sluitende afspraken
Verschillende experts worden betrokken bij de restauraties en indien nodig wordt advies opgevraagd bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De 5 ton wordt beschikbaar gesteld aan de eigenaren van de kunstwerken als subsidie. Dit is nodig om sluitende afspraken te maken met de eigenaren over toekomstig beheer en onderhoud.

Voor de restauraties is een plan opgesteld. Daarbij moet rekening worden gehouden dat de kunstwerken een onderdeel zijn van de levende natuur. En daar horen bij groei, bloei en verval. Daarvoor is het nodig dat een evenwicht wordt gevonden tussen de natuurlijke processen, het beschermen van de kunstwerken en werken aan de beleving voor het publiek.

(Bronnen: Gemeente Lelystad, FlevoPost, Radio Lelystad)   

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen