Gratis eten uit Buurtkastje

Foto: Nieuw Vennep

Een Buurtkastje is een openbare proviandkast waarin gratis proviand is geplaatst. Een ieder die iets nodig heeft, over heeft of goederen wilt ruilen, kan gebruik maken van zo’n Buurtkastje.
In Amsterdam was al in 2020 sprake van drie Buurtkastjes in Amsterdam-Noord. 

Begin van het jaar was er een plots een Buurtkastje in Zwolle-Zuid. Het kastje heeft de bijnaam ‘Buurtkastje Zwolle Zout’ (mee)gekregen.   

Lelystad
Ook in Lelystad gaat het Buurtkastje geïntroduceerd worden. Dit gaat gebeuren door Ger Koreman. Een Buurtkastje is een kastje in een voortuin met deur naar het trottoir. Erin kunnen verpakte levensmiddelen worden geplaatst. Mensen die het nodig hebben, kunnen het dan weer uithalen. 

Volgens Ger gaat het om dat je geeft wat je kan missen en neemt wat je nodig hebt. In elke keuken zijn verpakte etenswaren waar niets mee gedaan wordt. Dit soort zaken kan men kwijt in een Buurtkastje. 

Bij het boodschappen doen, wordt ook wel eens wat meer gekocht. Ook dit soort zaken kunnen in het Buurtkastje geplaatst worden. Maar ook mensen die gebruik maken van de Voedselbank, houden wel eens wat over. Deze mensen willen lotgenoten helpen en plaatsen die zaken ook in het Buurtkastje.  

Kastje
Ger probeert de Buurtkastjes vooral in de sociaal zwakke en arme wijken te plaatsen. Mensen bieden graag hun tuin aan voor de Buurtkastjes. Het gehele project wordt gefinancierd door Mensen Maken de Buurt. Tevens helpt de sociale werkplaats in Lelystad met het maken van de kastjes.  

Mensen die een Buurtkastje in de tuin willen plaatsen, kunnen contact opnemen met Ger Koreman, middels mobiel nummer 0654348108 of per mail [email protected]

(Bronnen:  MUG Magazine, De Swollenaer, Radio Lelystad, Gemeente Lelystad, Minimalist Dutchie) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen